![]() |
ftp://109.196.92.86/Poradniki user: user hasło: user |
![[Obrazek: Userbar-1340978593.png]](http://img.liczniki.org/20120629/Userbar-1340978593.png)
Używaj przycisku
![[Obrazek: postbit_reputation.gif]](https://odjechani.com.pl/images/night/postbit_reputation.gif)
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku
![[Obrazek: postbit_edit.gif]](https://odjechani.com.pl/images/night/postbit_edit.gif)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Aranżacja akwarium 54-litrowego
|
||||||||
06.12.2012, 01:10
Dzięki za pomysły, ciekawe, ale niestety fundusze nie pozwalają na początek a tym bardziej umiejętności. Może drugi pojemnik zrobi coś na wzór. Szczerze to nie wyobrażałem sobie nawet akwarium bez roślin, a tu proszę, da się.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
06.12.2012, 14:30
Pewnie, że się da.
![]() ![]()
06.12.2012, 18:08
Takie akwarium świetnie by wyglądało w nowoczesnym i surowym mieszkaniu.
Super. Mi się podoba, ale za mało kryjówek. Ryby lubią zakamarki, a obserwowanie ich w takich sytuacjach to czysta przyjemność. ![]() Nie mniej jednak podoba mi się to akwarium.
06.12.2012, 18:16
Hmm to szukaj 50 litrowego baniaka i możesz brać się za naskalniki: wężogłowego
![]() albo kędzierzawego ![]() ![]() Wspaniałe ryby ![]()
07.12.2012, 12:19
A co z dwutlenkiem węgla w takim akwarium bez roślin? Trzeba dobrze napowietrzać baniak.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
07.12.2012, 13:00
Pyszczaki i gębacze z tektonicznych jezior afrykańskich to ryby twardej wody, kochają skały wapienne i sporą zawartość węgla w wodzie; aby pozbyć się nadmiaru należy jak najmocniej poruszyć powierzchnię wody, niezastąpione są by wydajne deszczownice.
Wstępna obsada mojego akwarium uzgodniona z żoną:
7-10 neonów Innesa 1 bojownik wspaniały 3x kirysek pstry (o ile uda mi się dostać) Do tego jeszcze coś dojdzie, ale jeszcze nie wiem. W każdym razie coś nie dużego i niezbyt gromadnego. 6 grudnia rozpoczęte dojrzewanie akwa. Roślinność: ![]() Zwartka Wendta lub Becketta (nie jestem pewny gatunku) 3x ![]() Hygrophila Corymbosa 1x ![]() Cyperus 2x ![]() ![]() korzeń Mopani (ma razie nie farbuje wody, w razie czego zmienię filtr na taki z węglem) temperatura 24 stopnie. Od razu pytanie: Hygrophila corymbosa dostałem w koszyczku wypełnionym gąbką bądź wełną bez korzeni, same łodyżki powtykane, przesadziłem do żwirku bezpośrednio, dobrze zrobiłem, czy przesadzać z powrotem, mam nadal gąbkę i koszyczek na wszelki wypadek.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Broń Boże w żwirku idealnie, te mikrofibry na dłuższą metę zaczynają gnić i są wylęgarnią beztlenowców.
Foty fajne, bardzo słusznie wygląda, nie mogę się doczekać neonów ![]()
No to trawkę też muszę wyjąć. Wsadziłem z nią bo nie mogłem rozdzielić od korzeni. Jutro się tym zajmę, bo dziś już nie nie bedę sie tłukł bo córa usnęła.
Po prawej stronie przed grzałką mam jeszcze miejsce na dużą liściastą (strzałkowate liście) roślinę. Znalazłem taką, ale nie odpowiadała przewidywanej przeze mnie temperaturze wody. Miała zakres od 28 stopni wzwyż, a tyle planuję osiągać w upalne lato (oby nie). Szukam dalej. No i myślę o kokosie. Nie farbują podobno wody jak zdarza się Mopani.
08.12.2012, 22:21
Blachu super powierzchnia!
![]() Gąbkę wyjmij i dokładnie oczyść korzenie. Dopiero wtedy wsadź je dość głęboko, zasyp i delikatnie pociągnij w górę, aby korzenie się lekko rozluźniły, wyprostowały. Trawka super, dużo miejsca, będą miały zajefajnie. Brakuje tam tylko jakiejś kryjówki. Rybki to uwielbiają. U mnie kokos stał się punktem tranzytowym akwarium. ![]() Nie musisz kupować w sklepie. Można zrobić samemu. Trochę się pośpieszyłem, że go kupiłem bo był dość drogi, a przecież zrobić go samemu to nie problem. Można go przeciąż nawet całkiem na pół, aby były dwie kryjówki. Wystarczy piłka do drewna np. brzeszczot za 1zł. Dokładnie wszystko wyciągasz ze środka aż do drewna, wkładasz do garnka z łyżką soli i gotujesz 20min. Po wyschnięciu dokańczasz usuwanie pozostałości w jego wnętrzu i ponownie gotujesz 20 min w wodzie bez soli. Jak wyschnie, można wkładać do akwarium. ![]() |