Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Aranżacja akwarium 54-litrowego
Blachu82 napisał(a):Neony buszują poniżej dolnej połowy zbiornika. Jedzą tylko rozdrobnione kawałki pokarmu.
U mnie jak tylko wpuściłem neonki, podałem im płatki Tetra PRO Energy, rzuciły się rozrywając je tak jakby nigdy nie widziały jedzenia.
Tak jak u Ciebie, trzymają się poniżej połowy zbiornika.

admin napisał(a):Te pomarańczowe to mieczyki jeśli dobrze widzę? 3szt?
?

Blachu82 napisał(a):myślałem że w 300zł się zmieszczę ale nie żałuję.
Nie ma czego!
Masz świetnie zrobione akwarium, dobrej firmy i wszystko nowe.
Zaczekaj aż Ci się rozrosną rośliny. Będzie jeszcze lepiej. :)

Bojek dużo wniesie do Twojego akwarium. To wspaniała ryba o ciekawym sposobie bycia,
zwłaszcza w akwarium wielogatunkowym. Można się na niego patrzyć i patrzyć. :)
  Odpowiedz
admin napisał(a):?

Mieczyki Hellera. 2 samice 1 samiec.
admin napisał(a):Bojek dużo wniesie do Twojego akwarium. To wspaniała ryba o ciekawym sposobie bycia,
zwłaszcza w akwarium wielogatunkowym. Można się na niego patrzyć i patrzyć.

Na razie zachowuje sie jak du-pupa. Ostatni je. Mieczyki gonią go jak psa, upodobał sobie miejsce koło filtra i grzałki, bo spod korzenia 4x mniejszy glonojad go wygonił :)

Trochę jeszcze osowiały jest.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Może zahukany, albo zastały. W czym był trzymany w sklepie? W małym akwarium czy kubeczku?
  Odpowiedz
Około 25 litrowe razem z czymś małym, chyba danjo pręgowany.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
To daj mu trochę czasu. U mnie bojek był pierwszy więc to on przyjmuje nowych gości, a nie odwrotnie.
Myślę, że jak się zaklimatyzuje, dopiero wtedy poznasz jego charakter.
  Odpowiedz
Dokonałem małej zmiany. Wylot wody i bąbelków filtra wewnętrznego skierowałem wzdłuż krótszej ściany akwarium. Sam filtr zatopiłem głębiej. Okazuje się, że to korzystna zmiana, gdyż bąbelki nie rozpraszają się po całym akwa, nurt jest znacznie słabszy i bardziej rozproszony a nie kierunkowy jak poprzednio, a od samych bąbelków wypływających z głębi falowanie powierzchniowe zwiększyło się optycznie. Dodatkowo woda nie pluska na świetlówkę. Same korzyści. Miałem zmieniać filtr, ale w związku z tym co zaobserwowałem, poczekam.

Usunąłem większość gąbek z obsady roślin. Zastąpiłem je żwirkiem, który po prostu wsypałem do doniczek. Została tylko jedna. U roślinki, która chyba obumiera. Nie chcę jej ruszać, bo ma słabe korzenie, ale chyba pójdzie do kosza. W jej miejsce kupię anubiasa. Ładnie wygląda, dobrze się go czyści i nie wymaga nawożenia co2. To był błąd, bo nie doczytałem etykietki w sklepie.

Z dodatkowych miłych informacji, przy czyszczeniu roślin okazało się, że kryptokoryna puściła pęd i wychodzi z dna nowa roślinka. Bardzo mnie cieszy ta informacja. Druga sprawa to anubias wolno rosnący. Wypuścił listek. Trzecia, udało mi się dziś dostać testy wody pH, TwO i TwW. Wyniki:
pH: 8
TwO: 10 st. N
TwW: 7st. N

Chyba dość przyzwoite jak na ogólnopolskie warunki. Glonów na razie nie przybywa. Staram się jak najwięcej usuwać. Mechanicznie. Szukam dalej metody na usunięcie przyczyn. Podejrzewam fosfor. Znowu muszę szukać testów.

Ryby na razie zdrowe. Zachowanie normalne.
Kokos wyszedł lepiej niż się spodziewałem.
Znalazłem nowy sklep. Dobrze wyposażony, duży wybór ryb, preparatów, pokarmów, dodatków, roślin. Woda w akwariach czysta. Poobserwuję rybki czy nie chore.

[Obrazek: 21_dzie__02-1356633338.jpg]

[Obrazek: 21_dzie__03-1356633338.jpg]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Akwarium jest rewelacyjne, wygląda coraz lepiej. A nie myślałeś może o zmianie tła? Wiesz, akwarium słodkowodne, a w tle rafa koralowa... Ja bym Ci proponowała jednolite czarne albo granatowe - przy dobrym oświetleniu i kolorowych rybkach daje niesamowity efekt; albo coś w jasnym odcieniu zieleni, z samymi roślinkami.
  Odpowiedz
Ja raczej myślę, alby zrezygnować z folii na rzecz skałki a za nią wypełnienie żwirowe. Ale wciaż jeszcze w głowie to urządzam. Może zamiast tła, zrobię gęstą ścianę z roślin wysokich i rozłożystych.

Wpadłem też na taki pomysł. 3-4 lata temu byłem z żona w Zakopanem. Narobiłem wtedy mnóstwo zdjęć krajobrazowych. Pomyślałem, że może zaniosę do fotografa i każę mu wywołać na formacie takim, aby weszło na tylną szybę akwarium.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):Wiesz, akwarium słodkowodne, a w tle rafa koralowa...
O tym samym miałem pisać.
Rafa gryzie się trochę z roślinami i rybkami tam pływającymi.

Kokos - no, nareszcie mają jakąś kryjówkę, choć przydały by się mniejsze otwory. :)
Ja bym go chyba tylko trochę bardziej docisnął do dna tak, żeby był osadzony w lekkim wgłębieniu.
Patrząc na zdjęcie mam wrażenie, że zaraz odpłynie niesiony prądem morskim. ;)

Blachu82 napisał(a):W jej miejsce kupię anubiasa. Ładnie wygląda, dobrze się go czyści i nie wymaga nawożenia co2.
Ja mam trzy anubiasy i faktycznie niczym ich nie nawożę. Trzymają się ładnie, ale też nie lubią ostrego światła, ale radzą sobie z tym.
Bardzo wytrzymała i z tego co widzę po sobie łatwa w utrzymaniu roślina. Najbardziej cieszy neonki, lubią przebywać pod jego liśćmi.
Lekko rozrośnięty anubias już sam w sobie tworzy schronienie dla rybek więc myślę, że to dobry pomysł.

Blachu82 napisał(a):Ja raczej myślę, alby zrezygnować z folii na rzecz skałki a za nią wypełnienie żwirowe.
Albo strukturalne, ale te są dość drogie. Efekt jest jednak zajefajny. Choruję na takie tło bo to foliowe to lipa.

Odnośnie filtra - dzisiaj przypadkiem (Haha) wszedłem do sklepu zoologicznego w Pasażu Grunwaldzkim i podejrzałem fajny patent.
Wylot filtra skierowany ku powierzchni bez rurki doprowadzającej powietrze. Sam strumień leci od dołu, poruszając taflę wody od dołu, przez co jest oczywiście dotleniana.
Zero bąbelków. Bardzo fajny efekt. Zapytałem czy długo już tak robią, powiedzieli, że baaardzo długo, ponieważ tu nie chodzi o efekt bąbelków, tylko o poruszanie tafli wody (ale to już wiemy).

Jak nie masz deszczowni, możesz spróbować. :)

Akwarium coraz fajniejsze.
Nakręciłbyś jakiś filmik. Chętnie bym obejrzał. :)

Faktycznie giną w nim Twoje rybki.
  Odpowiedz
admin napisał(a):Albo strukturalne, ale te są dość drogie.

Po 2 latach nie da się go doczyścić z glonów. Nie warto. Lepiej zrobić z kartonu i bibuły samemu. Trochę spraya i mamy 3D. Jak planujesz kupić to odradzam, ale jeśli już to zwróć uwagę czy ma siatkę zabezpieczającą przed wpływaniem rybek za tło.
admin napisał(a):Kokos - no, nareszcie mają jakąś kryjówkę, choć przydały by się mniejsze otwory. Usmiech
Ja bym go chyba tylko trochę bardziej docisnął do dna tak, żeby był osadzony w lekkim wgłębieniu.
Patrząc na zdjęcie mam wrażenie, że zaraz odpłynie niesiony prądem morskim. Oczko
Chciałem duże otwory. łatwiej czyścić wnętrze wężem. Tu gdzie stoi jest płytkie dno. Planuje jednak wypełnić go w środku grubym żwirkiem. Muszę kupić 2 kg, do obsadzania roślin w doniczkach. Okazuje się, ze łatwiej jest je wsadzać i w razie czego czyścić.
admin napisał(a):Faktycznie giną w nim Twoje rybki.
A mówiłeś, że nie mają kryjówek :P
Filmik nakręcę ale jak nie będzie córki w domu, bo z nią się nie da. Wchodzi przed obiektyw.
admin napisał(a):Odnośnie filtra - dzisiaj przypadkiem (Haha) wszedłem do sklepu zoologicznego w Pasażu Grunwaldzkim i podejrzałem fajny patent.
Wylot filtra skierowany ku powierzchni bez rurki doprowadzającej powietrze. Sam strumień leci od dołu, poruszając taflę wody od dołu, przez co jest oczywiście dotleniana.
Chyba nie zrozumiałem. Czy gąbka filtra jest umieszczona po długości poziomo w akwarium? Czyli filtr normalnie o 900 stopni obrócony?

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz