Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Aranżacja akwarium 54-litrowego
Mam zamiar w przyszłym tygodniu, przed wpuszczeniem rybek. Na razie mam chyba glony. Sinice. Pewnie przeniosłem z nowymi roślinkami.

8 dzień i pierwsze czyszczenie filtra. Zdawać by sie mogło, że woda dość klarowna po zalaniu była, a jednak przy ruszeniu trochę syfu wyleciało. Ale po zdjęciach widzę, że lepszą wodę mam niż admin, gdyż u niego bardzo straciła przezroczystość, u mnie wygląda tak, jakby tylko więcej bąbelków dostała. Ale filtr zaszedł brunatnym osadem.

Powiedzcie mi czy jest jakiś sposób na czyszczenie filtra wewnętrznego, aby przy ruszeniu część syfu z niego nie wracała do wody?

[Obrazek: Dzie__8-1355321639.jpg]
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Chyba jedyny sposób to delikatne wysunięcie go z przyssawkami ku górze. Nie odrywaj w kierunku wody. Ja tak robię i nic nie wylatuje, ale jak ruszyłem po raz pierwszy zasyfiłem całą wodę :P Dlatego trzeba go ostrożnie i jak już wiesz nie czyść go pod bieżącą wodą. Mój filtr jest dość mały więc czyszczę go w głębokim talerzu.
  Odpowiedz
[Obrazek: DSC00081-1355575231.jpg]

Pierwsze rybki. Jednak nie wytrzymałem tych trzech dni. Dziś akwarium ma już 11 dni od zalania bakterii. Mam nadzieję, że się nie pospieszyłem.

Wpuściłem 9 neonów Innesa i Glonojada Syjamskiego (czy tam zbrojnika). Trochę pozmieniałem. Obróciłem korzeń o 180 stopni, bo ciągle musiałem go szukać. Upodobał sobie najpierw tylną szybę i było ok, ale potem znalazł sobie ciemny kąt pod korzeniem i prawie nie wychodzi stamtąd.

Neony natomiast pływają wszędzie, ale nie do powierzchni. To oznacza, że jak pokarm nie zatonie to będę go musiał zebrać. Na wszelki wypadek puściłem po powierzchni karmnik pływający. Będzie mi łatwiej.

Parę fotek:

Neonek
[Obrazek: DSC00007-1355575584.jpg]

Ławica
[Obrazek: Neony_Innesa_06-1355576131.jpg]

Zbrojnik
[Obrazek: DSC00004-1355575584.jpg]

Neony i Zbrojnik pod korzeniem
[Obrazek: DSC00083-1355576257.jpg]

Z obserwacji neonów widzę coś dziwnego. 8 sztuk pływa ławicą a jedna jest często oddalona. Dodatkowo zauważyłem, że ma lekko nadszarpaną płetwę ogonową, a napewno nie miała w momencie wpuszczenia. Czyżby walka o dominacje w stadzie. Jedna z neonów pływająca w grupie też ma trochę uszkodzoną. Mam nadzieję, że nie zdechną z tego powodu.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Jak zalałeś bakterie i uzdatniacz jest ok. Według mnie nie jest to za szybko.
Te zbrojniki to na pewno zbrojniki? Dziwnie wyglądają. Jak nie glonojady. ;)

Pamiętaj, że rybki muszą się zaklimatyzować. Za 2-3 dni i będą się normalnie zachowywać.
Przynajmniej tak było u mnie.
Pokarm będzie tonął jak nasiąknie wodą. Nic się nie martw.

Jak masz korzeń, glonojad będzie na nim spędzał większość czasu.
One coś zjadają z tych korzeni i nawet w zoologicznym wszystkie poprzyklejane są własnie do korzeni.
Czasami szyba, ale głównie korzeń.

9 Neonków Inessa - w takiej grupie będą się bardzo dobrze czuć.
Już nie mogę się doczekać, kiedy rozrosną Ci się rośliny. Z tymi trawkami będzie to super wyglądać.
Czytałem, że Neonki lubią między takimi roślinami pływać.
  Odpowiedz
Ile dawać takim małym rybom żarcia? Rano dałem szczyptę płatków. Zjadły 90%. Reszta nie zatonęła więc zebrałem z powierzchni i wyrzuciłem.
Teraz dałem im tabletkę Vitabin. Neony pojadły i przestały jeść zanim w ogóle się cała rozpuściła. Zbrojnik nawet nie ruszył się spod korzenia, więc na wszelki wypadek trochę bliżej korzenia pokruszyłem część tabletki aby trochę rozsypała mu się po kamieniach. Resztę wyrzuciłem. Skoro nie jedzą to niech nie gnije w wodzie. Jutro najwyżej dostaną pół albo ćwierć. Jeszcze zobaczę.
Ryby dokupię za jakieś 2-3 tygodnie, jak te się przyjmą i nie zaczną chorować albo dziwnie się zachowywać.
Myślę, że ilość wielkości 2-3 łepków zapałek w zupełności wystarcza. Neonki mają ze 2-3 cm wiec dużo nie zjedzą. Zbrojnik ma ze 4-5 cm długości ale jest chudziutki więc też dużo nie zje, a poza tym ma glony w wodzie i inne mikroszczątki z korzenia i żwirku wiec też nie zdechnie z głodu, chyba, że nie będzie w ogóle jadł. Jutro albo po jutrze dostanie plasterek zielonego ogóra.

Doczytałem, że zbrojnik pożywia się w nocy. Ok. Powiem szczerze, że też jestem zdziwiony jego wyglądem. Bardziej przypomina złotego jak syjamskiego, ale jest młody, więc może zmieni ubarwienie. Pozostałe cechy opisu pasują. Niestety glony nie są jego główna pożywką, wiec zostanie mi czyszczenie mechaniczne akwarium i wyposażenia. Myślałem jeszcze o kosiarkach ale one chyba są stadne więc nie bardzo mam na nie miejsce.

Ktoś zna jakieś ładne rybki, które można trzymać max 3 sztuki, żywiące się glonami, lubiące wodę w przedziale 24-28 stopni średniotwardą, PH obojętne i najlepiej pływające we wszystkich partiach akwarium, a pożywiające się głównie na powierzchni?

Wyszedł na żer ze swojej kryjówki. W końcu upolowałem go w całej krasie.

[Obrazek: Glonojad_Syjamski_03-1355603891.jpg]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Błachu, to co Ty masz to zbrojnik (glonojad) syjamski odmiany złotej. Zbrojnik złoty wyglądałby tak:
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcR54d4QKRaSX2F5btee-yh...TsEOrTvc_B]

Blachu82 napisał(a):Ktoś zna jakieś ładne rybki, które można trzymać max 3 sztuki, żywiące się glonami, lubiące wodę w przedziale 24-28 stopni średniotwardą, PH obojętne i najlepiej pływające we wszystkich partiach akwarium, a pożywiające się głównie na powierzchni?
Przypomniało mi się ogłoszenie z jakiegoś kabaretu: "Przyjmę do pracy, wymagania: 18 lat, wyższe wykształcenie, po kursach, minimum 3 fakultety i 5 lat pracy w zawodzie". :P
  Odpowiedz
Ale malutkie masz te zbrojniki :)
Zupełnie jak moje Kiryski.
Nie wiem jak glonojad, ale Kiryski doskonale czyszczą dno i w przeciwieństwie do zbrojników są bardzo aktywne. Nie stoją w miejscu tylko ciągle się ruszają, ciągle szukają. Jak szukasz aktywniejszego możesz o nich pomyśleć. Są bardzo wdzięczne i ciekawe w obserwacjach. Ciągle coś robią. Bez chwili wytchnienia. ;) Poza tym wysprzątają Ci dno z całego pokarmu jaki tam spadnie. Do Ciekawszych zachowań kirysków można zaliczyć wystrzeliwanie pod samą taflę wody. Jakbyś je z procy wystrzelił. Wyskakują po tlen i z taką sama prędkością lecą w dół. Naprawdę nie spodziewałem, że te stworzonka są tak atrakcyjne i żywe w obserwacjach. Dla mojej rodziny kiryski są największą atrakcją w akwarium. ;)

Odnośnie karmienia - u mnie rybki w pierwszy dzień i kawałek następnego traktowały jedzenie dość obojętnie. Dopiero na trzeci dzień zaczęły żywiołowo reagować na okruszki na powierzchni.

A jeśli chodzi o inne 3 dodatkowe rybki, polecam Razborę klinową (łac. Rasbora heteromorpha).
Najlepiej dodać jeszcze dwie, aby było 5.
Zanosiłem się na te rybki. Bardzo ładnie wyglądają w ciemnym i zarośnięty akwarium:

[Obrazek: razbora_klinowa-1355611964.jpg]

Temperatura 23-26 stopni, rybka wszystkożerna, idealna do akwarium wielogatunkowego.
Nie jest agresywna, doskonale toleruje inne gatunki. Nawet z Bojownikiem dobrze żyją.
Wybierając swoją obsadę, zastanawiałem się pomiędzy Razborą, a Platką.
Padło na Platkę, ponieważ jest soczysto pomarańczowa co doskonale kontrastuje w akwarium.
U Ciebie koloru dają neonki więc myślę, że taka rybka mogła by u Ciebie być.
  Odpowiedz
Neonki zginęły w akwarium :) Właśnie myślałem o razborze klinowej. U mnie w sklepie są i nawet bardzo tanie. A poza tym mam jasne akwa wiec czarne akcenty ryb będą ładnie się prezentowały. Ale ja też potrzebuję rybki odżywiające się z powierzchni wody. Część pokarmu mi nie tonie. Takie jakieś płatki mam dziwne, pewnie dużo tłuszczu mają. Zbrojnik dziś buszował po całym akwarium nad ranem. Specjalnie wstałem, żeby sprawdzić. Zasuwał góra i dół jak z procy. Co jakiś czas przystawał w miejscu. Coś pięknego.
Neony buszują poniżej dolnej połowy zbiornika. Jedzą tylko rozdrobnione kawałki pokarmu. Dość łapczywie rzucają się na płatki. Zjadają wszystko co im wrzucę, a wrzucam pokarmu ilość tak jak pisałem, około 3 wielkości łepka zapałki.

Kiryski będę miał, ale nie teraz. Dopiero za 3-4 tygodnie dokupię.
1 bojownik wspaniały.
Mieczyki Hellera (3-4 sztuki, 1 samiec)

Czyli pani w sklepie dobrze mówi.

Dzisiejszy nabytek:
[Obrazek: Dzien_14-1355774187.jpg]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Blachu ale ładny Bojek! Gratuluję!
Te pomarańczowe to mieczyki jeśli dobrze widzę? 3szt?

Za ile kupiłeś swoje akwa?
  Odpowiedz
Za akwa z filtrem pokrywą i grzałką 75W zapłaciłem 230zł (na allegro jest taniej, ale chciałem obejrzeć zanim zapłacę), wszystko Aquaela. Do tego była próbka pokarmu i bakterie. Do tego 10kg żwirku za 15zł, korzeń 15zł, roślinki ok 70zł, rybki już około 60zł, no i trochę preparatów około 30zł, żarcie różnego typu około 20zł.
Eh, a myślałem że w 300zł się zmieszczę :P ale nie żałuję.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz