Błąd z instalacją systemu - brak dysku (sata)
|
05.01.2012, 19:18
Hejo Chłopaki i Dziewczyny ! Mam problema z tym komputerem dzisiaj przyszedł do nas kurierem myślałam że jutro go przekażemy do dzieciaków ale kaszana. Mój chłopak zna się na instalacji windowsa xp - ale się myliłam ... Nie umie , tzn. umie lecz nie do końca. A więc mój problem jest nastepujący : Odpalam skrzynkę i jest rebbot i enter ... ok wkładam do kieszeni dvd windowsa xp i klikam enter zaczyna się wgrywać ... potem F8 , że się zgadzam i trele morele. Gdy dochodzi do wybierania dysku lub na jakies partycji ma być zainstalowany system są 3 napisy : Nieznany dysk , brak dysku w stacji. Oczywiście dzwoniłam do serwisu czy ma dysk , bo są plomby więc nie zaglądałam do środka. Poradzili mi poradzić się kogoś na miejscu lub odesłać w przyszłym tygodniu. A po co odsyłać jak mam was ! P.S nawet niewiem jak się do tego Biosu wchodzi ?! O jakimś resecie mi koleś mówił. P. S Dołączonej płyty ze sterownikami nie wgrywałam. Jeszcze... Buziaki dla was
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
05.01.2012, 20:50
Podstawowe pytanie, czy na dysku są utworzone partycje ??
Jeśli ich nie ma to należy je najpierw utworzyć. Tutaj masz opis instalacji krok po kroku http://lajfmajster.pl/2009/01/24/instala...k-po-kroku P.S. Zmień chłopaka jeśli nie umie zainstalować systemu Ja umiem
05.01.2012, 21:07
tonyviroos napisał(a):Podstawowe pytanie, czy na dysku są utworzone partycje ?? Nie ma partycji /patrycji na dysku ... tonyviroos napisał(a):Jeśli ich nie ma to należy je najpierw utworzyć. Nie reaguje na C - utwórz patrycje. W tym obrazku poniżej mam tylko napisane : http://s2.blomedia.pl/lajfmajster.pl/ima...ows_06.jpg takie coś : Nieznany dysk , brak dysku w stacji Nawet nie pisze tak jak tutaj na obrazku ile ten dysk ma... instalować mój chłopak potrafi chyba zawsze to nam robił... lecz jakby co pomyślę ... o wymianie. Numer tel. zostaw mi na priv. Hehehe. Cytat:Z innego forum - troszkę poszperałam : Ale ja nawet nie wiem co to za dysk.
05.01.2012, 21:22
W takim razie trzeba sprawdzić czy bios wykrywa dysk, jeśli wykrywa poprawnie to podejrzewam 2 opcje:
1. Dysk SATA ustawione w trybie AHCI przez co XP nie jest w stanie poprawnie go wykryć i się na nim zainstalować 2. Dysk SATA ustawiony w tryb compatybile (czy jakoś tak) przez co również XP może mieć problemy z poprawnym definiowaniem dysku Do biosu wchodzisz klikając klawisz DEL lub F2 zaraz po włączeniu komputera Jeszcze jedno pytanie, XP jest z SP2 czy SP3 (serwicepack) I jeszcze jedno, dysk powinien być wykrywany przez BIOS jako LBA
05.01.2012, 22:35
Zacznijmy od BSODa:
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Błąd ten informuje o nieznalezieniu żądanych danych w pamięci niestronicowanej. Przyczyną może być błąd w usłudze systemowej, uszkodzony wolumin NTFS lub uszkodzony sprzęt Prawdopodobnie uszkodzona pamięć RAM lub uszkodzony jakis wolumin w partycji NFTS Pierwsze dwie fotki przedstawiają nam dysk wykryty przez bios, dla pewności zalecałbym jeszcze przywróci ustawienia fabryczne w biosie. Jeśli masz możliwość to warto by było również przepiąć dysk do innego gniazda. Usuń wszystkie partycje i utwórz je ponownie. W którym momencie instalacji wyskoczył BS (bluescreen) ? I jeszcze jedno pytanie, skąd wiesz że są partycje na dysku skoro wcześniej pisałaś że pojawia się błąd "Nieznany dysk , brak dysku w stacji" ? Dla pewności możesz zrobić test pamięci w programie Memtest -> www.memtest.org oraz test dysku programem HD Tune i przedstaw SMART dysku z HD Tune - zakładka health.
05.01.2012, 22:41
tonyviroos napisał(a):Prawdopodobnie uszkodzona pamięć RAM lub uszkodzony jakis wolumin w partycji NFTS No to pięknie ! tonyviroos napisał(a):Pierwsze dwie fotki przedstawiają nam dysk wykryty przez bios, dla pewności zalecałbym jeszcze przywróci ustawienia fabryczne w biosie. Przywracaliśmy gdyż koleś tak przez telefon powiedział aby zrobić. tonyviroos napisał(a):Jeśli masz możliwość to warto by było również przepiąć dysk do innego gniazda. Mam plomby na skrzyni - gwarancja 12 miesięcy. tonyviroos napisał(a):W którym momencie instalacji wyskoczył BS (bluescreen) ? Jak minę ten obrazek ( http://s2.blomedia.pl/lajfmajster.pl/ima...ows_06.jpg ) wyskakuje takie coś właśnie. tonyviroos napisał(a):I jeszcze jedno pytanie, skąd wiesz że są partycje na dysku skoro wcześniej pisałaś że pojawia się błąd "Nieznany dysk , brak dysku w stacji" ? Tzn. niewiemy lecz w okienku gdzie pokazuje zawsze partycje są 3 pozycje "Nieznany dysk , brak dysku w stacji" Kurna nic innego jak serwis... chyba.
05.01.2012, 22:44
zrób testy tak jak opisałem to cos poradzimy.
Wcale nie musi być tak tragicznie jak to wygląda. P.S. Możliwe też że dysk został uszkodzony w trakcie transportu (wiem jak kurierzy się obchodzą z paczkami) co by mnie nie dziwiło. EDIT: Zapomniałem jeszcze dodać że dysk SATA z XP często nie chce współpracować i trzeba najpierw doinstalowywać sterowniki do kontrolera SATA.
05.01.2012, 22:51
tonyviroos napisał(a):Dla pewności możesz zrobić test pamięci w programie Memtest -> http://www.memtest.org Teraz to nic nie zrobimy, bo jak zrobić test jak komp nie chodzi ?
05.01.2012, 22:56
test robisz bez uruchamiania windowsa, te programy działają z poziomu DOS
05.01.2012, 22:58
tonyviroos napisał(a):test robisz bez uruchamiania windowsa, te programy działają z poziomu DOS Będziesz skłonny mi to opisać ? |