Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bluescreen - problem z kośćmi RAM
A czy wiesz co może być przyczyną bluescreena w moim przypadku? Dzieje się to gdy włożę druga kość ramu (2GB) komputer włącza się po czym po kilku minutach następuje ten nieszczęsny bluescreen :( obydwie kości są identyczne, kingston wszystkie parametry te same. Dzięki z góry jak ktoś będzie wiedział dlaczego tak się dzieje.
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
Pewnie zaraz temat zostanie wydzielony za podpięcie, ale to może być wiele rzeczy Zaktualizowanie Biosu, może masz niewystarczający zasilacz co trochę dziwne, podaj też napięcie potrzebne dla tych kości i sprawdź czy masz takie napięcie ustawione w Biosie. Chociaż myślę, że pkt pierwszy może być problemem.
  Odpowiedz
Sprawdź obie kości osobno programem http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Pr...12556.html
Czy masz 64 bitowy system operacyjny?
  Odpowiedz
No właśnie, zapomniałem też powiedzieć, że mimo wszystko nowa kupiona kość może być wadliwa, więc również polecam sprawdzić MemTestem
  Odpowiedz
Nie, mam 32 bity, kości są sprawne bo 2 razy wymieniałem na nowe i jeśli włożę je osobno to tego problemu nie ma.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
  Odpowiedz
Wrzuć tutaj zrzut pamięci, plik dmp. Architektura x86 zależnie od sprzętu i konfiguracji, nie obsłuży całych 4GB pamięci RAM, odlicza sumę pamięci karty graficznej (nie całej) i wszystkiego co rezerwuje jakąś pamięć jako RAM, tzw SWAP. W ten sposób równie dobrze możesz mieć 3.75GB ram, co 1GB. Będziesz musiał zainstalować 64 bitowy system operacyjny, aby w pełni wykorzystać ilość pamięci. Jak wrzucisz plik dmp, to prawdopodobnie uda się ustalić, dlaczego na tej architekturze wywala Ci błąd. Tak czy inaczej, ramu w pełni nie wykorzystasz, chyba, że zainstalujesz system x64. Ja stawiam na błędy sprzętowe przy architekturze x86 i takiej ilości pamięci.
  Odpowiedz
Sprawdzałeś czy gniazdo nie jest uszkodzone ?
Włóż każdą kość do jednego gniazda i sprawdź czy działa wszystko na obu kościach, następnie zrób to samo tylko wkładając kości do drugiego gniazda.
Wszyscy opisują możliwość uszkodzenia kości a nikt nie pomyślał o uszkodzeniu gniazda na płycie głównej :)

(07.03.2014, 15:21)Swordancer napisał(a): Wrzuć tutaj zrzut pamięci, plik dmp. Architektura x86 zależnie od sprzętu i konfiguracji, nie obsłuży całych 4GB pamięci RAM, odlicza sumę pamięci karty graficznej (nie całej) i wszystkiego co rezerwuje jakąś pamięć jako RAM, tzw SWAP. W ten sposób równie dobrze możesz mieć 3.75GB ram, co 1GB. Będziesz musiał zainstalować 64 bitowy system operacyjny, aby w pełni wykorzystać ilość pamięci. Jak wrzucisz plik dmp, to prawdopodobnie uda się ustalić, dlaczego na tej architekturze wywala Ci błąd. Tak czy inaczej, ramu w pełni nie wykorzystasz, chyba, że zainstalujesz system x64. Ja stawiam na błędy sprzętowe przy architekturze x86 i takiej ilości pamięci.

Nie do końca jest prawdą to co napisałeś o obsłudze RAM przez systemy 32 bitowe, można wykorzystać 4 GB ram w systemie 32 bit poprzez włączanie rozszerzenia adresu fizycznego (PAE) tak samo jeśli CPU wspiera NX to system włącza DEP/OptIn (można to skontrolować za pomocą bcdedit).
  Odpowiedz
Hmm nie wiedziałem, że można coś takiego zrobić, ciekawe... Wcąż czekam na plik dmp, bo z fusów wróżyć nie potrafię, a Vilandra zniknęła ze swoją kulą. :P
  Odpowiedz
Swordancer napisał(a):Hmm nie wiedziałem, że można coś takiego zrobić, ciekawe...
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera :D
Ja stawiam na BIOS lub uszkodzone gniazdo na płycie ale zobaczymy jak będzie plik dmp
  Odpowiedz
Ja obstawiam tak jak pisałem w pierwszym poście, że to wina BIOS-u, Aktualizacja powinna pomóc, oraz sprawdzenie w nim napięcia czy są odpowiednio ustawione dla kości. Wina może też leżeć po stronie zasilacza ale trochę w to wątpię. Spróbuj go zaktualizować, proces prawie samoczynny, wystarczy w sieci poszukać.
  Odpowiedz