Skladniki na ciasto:
500 gram maki pszennej
70 gram cukru
1/2 lyzeczki soli
70 gram miekkiego masla
1 jajko
20 gram drozdzy
1 szklanka letniego mleka
skorka starta z 1/2 cytryny lub klka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
250 gram serka homog.
2 lyzki miodu
2 cukry waniliowe
150 gram jagod (swieze lub mrozone)
150 gram malin (swieze lub mrozone)
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryn
Drożdże rozrobić w 1/2 szklance letniego mleka, dodać 2 łyżeczki cukru i odrobinę maki, wymieszać i odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, miękkie masło, jajko, skórkę startej z cytryny, sól, resztę letniego mleka i na końcu gotowy rozczyn. Ciasto dobrze wyrobić jeśli się za bardzo lepi dosypać trochę mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.60-90 min. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasta posmarować serkiem homog. wymieszanym z miodem i cukrem wanil. i odstawić na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, na ciasto wyłożyć owoce i piec ok.20-30 min. Jeszcze cieple polać lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.