Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czy nagrywanie z tv ulubionych seriali łamie prawa autorskie?
To ja jeszcze raz zacytuję tę samą ustawę:

"Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego".

Więc wydaje mi się, że jeśli można udowodnić utrzymywanie z kimś stosunków towarzyskich, to nie ma problemu. :)
  Odpowiedz
Treść ustawy znam ale znam też osobę która dostała wyrok mimo że osoby którym udostępniała filmy (bo o nie chodziło w tej sprawie) swoim znajomym. Sąd uznał że "tak duże grono znajomych nie może być kręgiem towarzyskim" (cytat z sentencji wyroku - wyrok zapadł 3 tygodnie temu) i uznał wszystkie osoby nie będące rodziną i nie spowinowacone z oskarżonym jako osoby trzecie przez co wydał wyrok skazujący.
Stąd wzięła się moja wypowiedź odnośnie możliwości uznania znajomych jako osoby trzecie.
  Odpowiedz