niektóre rośliny wyjdą ponad jego wysokość.
Mam na oku dwa mchy.
- Christmas Moss:
- Gałęzatek:
Czym jeszcze można obsadzić korzeń?
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Czym obsadzić korzeń w akwarium?
|
||||
20.07.2013, 11:28
Noszę się z zamiarem obsadzenia korzenia w moim akwarium jak już
niektóre rośliny wyjdą ponad jego wysokość. Mam na oku dwa mchy.
Czym jeszcze można obsadzić korzeń? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Gałęzatka kulista jest dość prosta w hodowli, jednak stare osobniki potrafią być puste w środku a tylko z zewnątrz być zielone. Ma też to do siebie, że ładnie prezentuje się w czystej wodzie. W wodzie zapylonej, że tak powiem, obsiada na niej ten pył i rosną potem glony (choć sama jest glonem). Niektórzy rozrywają kulki i sadzą na korzeniach tak jak dwa zdjecia nad moim postem.
Korzeń możesz obsadzić anubiasem lub mikrosorium pteropus, oba gatunki są mało wymagające i dobrze obrastają korzenie. Mikrosorium dodatkowo szybko rośnie wiec będzie wyciągać azotany z wody. Tu masz obie na korzeniach.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
20.07.2013, 19:44
Odnośnie gałęzatki potwierdzam, że wszystko się na niej osadza i nieładnie wygląda jak nie ma krewetek. Kiedyś go miałem w kuli.
Mikrosorium Pteropus rośnie na korzeniach? :O Hmm fajnie tylko jak widzę, będzie przysłaniał wszystko co poniżej, a jak wiesz u mnie póki co 2x18W. Wydaje mi się, że jak nie było to w aranżacji początkowej, powinienem wybrać coś mniej rozgałęzionego. Podoba mi się ten Christmas Moss. Ma taki świerkowaty kształt i drobną strukturę. Nie zmniejsza to optycznie akwarium, ale nie wie jak w uprawie. Czy można to przycinać?
Mikrozorium to paprociowiec więc posiada kłącze, które nie należy zakopywać, podobnie jest z anubiasem. Nie rośnie na korzeniach, ale można go zaszczepić za pomocą nitki lub żyłki. Jak tak zrobiłem na kokosie. Z czasem powinien obrosnąć kokosa (na to liczę, ale jak to będzie to zobaczę). Anubias jest dużo prostszy, bo wystarczy jego odrosty zaplatać, a resztę zrobi sam. Oczywiście nie od razu. Też warto go przymocować.
Jeśli chodzi o mech Christmas to odcina się długie odrosty rosnące w górę i przyczepia do korzenia. Powinny się łatwo przyjąć. Jeśli chodzi o mchy to Phoenix Fissidens jest mało wymagającym mchem jeśli chodzi o światło (0.3-0.4 W/l wystarczy). Może wytrzymać nawet jakiś czas bez niego. Rośnie 3-4 cm w górę prawie na wszystkim. Pielęgnuje się go przycinając dolne partie, aby nie gniły. Mozna z niego nawet zrobić trawnik. A tu masz na wydrążonym korzeniu. Fajny pomysł, tylko trzeba mieć taki korzeń Riccardia chamedryfolia Podobne wymagania do Phoenixa. Z tym, że ta rośnie szybciej, a duzo szybciej z nawożeniem i CO2 Na kamieniu za pomocą siatki.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş |