Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czym obsadzić korzeń w akwarium?
Noszę się z zamiarem obsadzenia korzenia w moim akwarium jak już
niektóre rośliny wyjdą ponad jego wysokość.

Mam na oku dwa mchy.
  1. Christmas Moss:
    [Obrazek: Mech_Christmas_Moss_1-1374312237.jpg]
    [Obrazek: Mech_Christmas_Moss-1374312237.jpg]
  2. Gałęzatek:
    [Obrazek: 77963445_2_644x461_roslina_galezatka_zdj...312444.jpg]
    [Obrazek: images-1374312444.jpg]

Czym jeszcze można obsadzić korzeń?
  Odpowiedz
Gałęzatka kulista jest dość prosta w hodowli, jednak stare osobniki potrafią być puste w środku a tylko z zewnątrz być zielone. Ma też to do siebie, że ładnie prezentuje się w czystej wodzie. W wodzie zapylonej, że tak powiem, obsiada na niej ten pył i rosną potem glony (choć sama jest glonem). Niektórzy rozrywają kulki i sadzą na korzeniach tak jak dwa zdjecia nad moim postem.
Korzeń możesz obsadzić anubiasem lub mikrosorium pteropus, oba gatunki są mało wymagające i dobrze obrastają korzenie. Mikrosorium dodatkowo szybko rośnie wiec będzie wyciągać azotany z wody.

[Obrazek: chiliakvarium-11-019x.jpg]

Tu masz obie na korzeniach.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Odnośnie gałęzatki potwierdzam, że wszystko się na niej osadza i nieładnie wygląda jak nie ma krewetek. Kiedyś go miałem w kuli.
Mikrosorium Pteropus rośnie na korzeniach? :O
Hmm fajnie tylko jak widzę, będzie przysłaniał wszystko co poniżej, a jak wiesz u mnie póki co 2x18W.
Wydaje mi się, że jak nie było to w aranżacji początkowej, powinienem wybrać coś mniej rozgałęzionego.

Podoba mi się ten Christmas Moss. Ma taki świerkowaty kształt i drobną strukturę.
Nie zmniejsza to optycznie akwarium, ale nie wie jak w uprawie. Czy można to przycinać?
  Odpowiedz
Mikrozorium to paprociowiec więc posiada kłącze, które nie należy zakopywać, podobnie jest z anubiasem. Nie rośnie na korzeniach, ale można go zaszczepić za pomocą nitki lub żyłki. Jak tak zrobiłem na kokosie. Z czasem powinien obrosnąć kokosa (na to liczę, ale jak to będzie to zobaczę). Anubias jest dużo prostszy, bo wystarczy jego odrosty zaplatać, a resztę zrobi sam. Oczywiście nie od razu. Też warto go przymocować.

Jeśli chodzi o mech Christmas to odcina się długie odrosty rosnące w górę i przyczepia do korzenia. Powinny się łatwo przyjąć.

Jeśli chodzi o mchy to Phoenix Fissidens jest mało wymagającym mchem jeśli chodzi o światło (0.3-0.4 W/l wystarczy). Może wytrzymać nawet jakiś czas bez niego. Rośnie 3-4 cm w górę prawie na wszystkim. Pielęgnuje się go przycinając dolne partie, aby nie gniły. Mozna z niego nawet zrobić trawnik.

[Obrazek: 14438034.jpg]

A tu masz na wydrążonym korzeniu. Fajny pomysł, tylko trzeba mieć taki korzeń :P

[Obrazek: mech_phoenix_(fissidens_fontanus)_pudelk...1-2000.jpg]

Riccardia chamedryfolia

Podobne wymagania do Phoenixa. Z tym, że ta rośnie szybciej, a duzo szybciej z nawożeniem i CO2

[Obrazek: p055100.jpg]

[Obrazek: minipellia010ho.jpg]

Na kamieniu za pomocą siatki.
[Obrazek: minipellia048sr.jpg]
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz