W PRL ludzie czekali nawet za papierem toaletowym w kolejce , a teraz marudzimy na każdym kroku że przed nami stoją 3 osoby u lekarza lub w piekarni. Jakie wspomnienia mają odjechani ?
P.s stałem z ojcem za odkurzaczem.
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Długie kolejki - kiedyś i dziś.
|
25.12.2011, 21:59
W PRL ludzie czekali nawet za papierem toaletowym w kolejce , a teraz marudzimy na każdym kroku że przed nami stoją 3 osoby u lekarza lub w piekarni. Jakie wspomnienia mają odjechani ? P.s stałem z ojcem za odkurzaczem. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
26.12.2011, 00:58
"Teraz marudzimy na każdym kroku, że przed nami stoją 3 osoby u lekarza"- hehe, człowieku, chyba rzadko kiedy bywałeś u lekarzy. U lekarza to potrafi być nawet 20 osób "przed nami". A tylko spróbuj wyjść z kolejki i nie wrócić na czas- już cię nikt nie wpuści. I często masz pół dnia z głowy przed samą kolejkę w poczekalni.
P.S. Ja stałam z mamą po rajstopy.
26.12.2011, 11:15
Kolejki: do czegoś, za czymś, po coś, kiedyś i dziś.
Pojęcia względne i bardzo subiektywne wg zasady "trzech dyskutantów, cztery opinie" . Kiedyś - nie było lekko ale też nie było bardzo beznadziejnie, stało się za wszystkim czego brakowało w sklepach, nie tylko odkurzaczy i rajstop. Można wyliczać w kolejności alfabetycznej od np. abyyyy kupić po zapałki. Wykorzystanie "kartek" też było związane ze staniem w kolejce, rejestracja do lekarza itd itd ... nawet do Pewexu były kolejki ... nie będę wyliczał więcej. Przed wejściem do sklepu tłumy (200-300 chętnych - 50 zadowolonych bo kupili to co chcieli), z tyłu sklepu (10-20 chętnych - umówieni - wszyscy zadowoleni). Dzisiaj - bywa różnie, kolejki też są, np. trochę prowokacyjnie tzw. "lumpexy" (poprawnie - odzież zachodnia, nowa) - cena za kg 50 zł, kolejka 80-100 chętnych, ilu zadowolonych - nie wiem. Kolejki do lekarza - są i będą, nasza służba zdrowia musi się najpierw sama uzdrowić, jak to się stanie to i pacjenci będą mieli lepiej i przyjemniej. Tłumy na otwarcie nowych marketów czy tzw. galerii - nęcone promocjami czy też obniżkami cen (-70%). Czy wszyscy chętni znają prawdziwą cenę danego towaru? Podobnie z wielkimi "wyprzedażami" - kupujemy bo tańsze o 20 czy 50 zł, potem mamy problem, nie mamy co z tym zrobić. Podobne "cyrki" odbywają się nawet w krajach postawionych gospodarczo wyżej niż Polska. SAMO ŻYCIE!!! |