Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak odnosisz się do kościoła?
To ja zadam wam może takie pytanie które może dosłownie obalić plusy kościoła które tutaj wymieniliście.

Skoro Pan Bóg stworzył dosłownie wszystko co nas otacza (Przynajmniej tak twierdzi Kościół i Biblia) to w takim razie ja się pytam co Stworzyło Pana Boga?? Skąd on się wziął na świecie ?? Jak powstał ?? w jakich okolicznościach ?? Kiedy zadamy te pytania któremukolwiek z Księży otrzymamy jednoznaczną odpowiedź "Pan Bóg istniał ZAWSZE". Coś jednak w tej odpowiedzi jest nie HALO bo kościół odpowiadając "Pan Bóg istniał ZAWSZE" tak naprawdę sam nie potrafi odpowiedzieć na wyżej zadane pytania, więc stosują "UNIWERSALNĄ" odpowiedź co jest definitywnym kłamstwem. A więc kościół Kłamie.

Ponadto pozwolę sobie nawiązać do "Czarnej Biblii Szatana" Szandora Leaviego, Szandor Pisze w niej że tak naprawdę to Szatan rządzi światem a Pan Bóg jest tylko popychadłem w jego rękach. popiera to na twierdzeniu że, gdyby Pan Bóg rządził to na świecie Panowało by dobro, jednak jest inaczej - zauważcie że na świecie dzieją się same złe rzeczy - mamy na świecie coraz więcej złych ludzi oraz zła, jest coraz więcej katastrof itp. (można byłoby tutaj wymieniać w nieskończoność).

Ja sam nigdy w ten sposób nie patrzałem na to w ten sposób, do czasu kiedy nie przeczytałem "Czarnej Biblii" powiem szczerze że zacząłem nawet wątpić w samo istnienie Pana Boga bo gdyby istniał i gdyby był takie dobry jakiego go robi Biblia to nie dopuściłby do naszego cierpienia, do tych wszystkich złych rzeczy które się dzieją na świecie. Jednak jest inaczej a wiec czyżby Pan Bóg był zły bo pozwala na te wszystkie cierpienia ?? Jadnak w tej kwestii każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
  Odpowiedz
A ja jestem dziwadłem. Nie jestem katolikiem bo jestem prawosławny. Nie lubię ani jednego ani drugiego kościoła (niemalże to samo) ze względu na wszechobecną korupcję i "dajmizm" (daj mi na tacę to dostaniesz rozgrzeszenie). Z przekonania jestem kompletnym ateistą.
Ślub weźmiemy kościelno-cerkiewny ze względu na rodzinę. Czysty formalizm. Dziecko zostanie ochrzczone tam, gdzie będzie chciała żona. Wiem, że dziecka do kościoła na siłę pchać nie będę i nie będę wpajał na siłę wiary.
Wiara w Boga nie ma NIC wspólnego z kościołem. Kto i kiedy powiedział, że ksiądz jest przedstawicielem Boga? NIKT! Według Biblii Bóg jest wszędzie i wszędzie powinno się do niego modlić. Świątynia to miejsce duchownego "wyzwolenia" i nie potrzebny jest do tego jakiś kapłan krzyczący, że nie ma czym jeździć do biedronki! Cały kościół to jedna wielka klika (ba, mafia!), która żeruje na naiwności i łatwowierności ludzi! Gdyby opodatkować wszystkie datki i lewe dochody księży to dzisiaj cukier kosztowałby 1zł/kg, a paliwo 1.50zł/l! Prześledźcie karty historii jak kościół rządzi światem od setek lat i nikt z tym nic nie robi! Kościół jest teraz absolutnie wszędzie - w polityce, w mediach, w życiu codziennym! Jeszcze trochę, a po ślubie ksiądz będzie nowożeńcom właził do łóżka czy aby po Bożemu i bez gumki! Kto im dał prawo decydować o wszystkim i zakazywać CZEGOKOLWIEK? NIKT! To nie jest demokratycznie wybrana władza, tylko klika znajomości, która myśli, że jest bezkarna... Uff. Wylałem z siebie żółć. Jak ktoś chce jeszcze poczytać co sądzę o kościele to wystarczy rzucić tematem ;p

Jeśli chodzi o samego Boga, to nie wierzę w niego, ponieważ jestem realistą w pełnym tego słowa znaczeniu. Wierzę w ewolucję (która jest udowodniona, a kościół jej zaprzecza (wtf?)) i selekcję naturalną. Nie potrzebuję podparcia pod postacią wyimaginowanej "istoty" o nieograniczonej mocy. Sam fakt istnienia Boga, czyli istoty Idealnej i Wszechmocnej można zanegować najprostszym na świecie paradoksem. Skoro Bóg może wszystko - Czy może stworzyć kamień, którego nie będzie mógł podnieść?
Osoby, które nie załapią za pierwszym razem niech przeczytają to pytanie kilka razy albo zgłoszą się na priv na SB.

@ powyszy post nie ma na celu urażenia czyichś uczuć religijnych. Jest to czyste i osobiste przemyślenie wyrażone jako osobista opinia na temat. Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności prawnej za słowa posta ze względu na panującą w Polsce wolność słowa.
  Odpowiedz
Guardian to co napisałeś to czysta prawda, były proboszcz Katedry w Katowicach jeździ sobie Audi-cą A8 i często jest widziany w towarzystwie Admini i Moderatorzy przepraszam za to dosłowne nazwanie tego ale inaczej się nie da) "****" i co ja mam słuchać niby takiego kogoś kto jeździ super furą, grzeszy a narzeka że ma za mało pieniędzy wolne żarty !!!
  Odpowiedz
(03.04.2011, 10:03)kerrax napisał(a): Guardian to co napisałeś to czysta prawda, były proboszcz Katedry w katowicach jeździ sobie Audicą A8 i często jest widziany w towarzystwie Admini i Moderatorzy przepraszam za to dosłowne nazwanie tego ale inaczej się nie da) "*****" i co ja mam słuchac niby takiego kogoś kto jeździ super furą, grzeszy a narzeka że ma za mało pieniędzy wolne żarty !!!

Kerrax jak to inni lubią zaglądać komuś obcemu do kieszeni... A bo on ma to, a bo on ma tamto. Wiesz co to jest?? - zazdrość i pycha... ma nie mieć bo jest księdzem? ha ha ha.
  Odpowiedz
Czekoladowy ale najpierw powiedz mi najpierw jak on to zrobił ze to ma ?? Odpowiedź jest prosta okradał Biednych EMERYTÓW, staruszki które są łatwo podatne na manipulację.
  Odpowiedz
(03.04.2011, 14:43)kerrax napisał(a): Czekoladowy ale najpierw powiedz mi najpierw jak on to zrobił ze to ma ?? Odpowiedź jest prosta okradał Biednych EMERYTÓW, staruszki które są łatwo podatne na manipulację.

Złapałeś go za rękę, że go oskarżasz o kradzież?
Pamiętaj księża pracują i z tego tytułu otrzymuję wynagrodzenie...

w wielu przypadkach dają wykłady na uczelniach...
mają wysokie kwalifikacje, pokończyli nie tylko studia, ale również są habilitowani - pomyśl co dalej...

Masz wyższe wykształcenie, wykładasz nauki teologiczne lub napisałeś kilka książek, które sprzedajesz...

Ostatnio będąc na szkoleniu z biura BIS udało mi się zajrzeć w papiery gościa, który prowadził nam zajęcia (leżały na krześle), zgadnij ile dostał za dwa dni? - dostał 2.500 zł. Takie są stawki. Więc nie dziwi mnie również auto u księdza, który pracuje na wysokim stanowisku. Również nie wiadomo z jakiej wywodzi się rodziny.

Oczywiście są to moje domniemywania, ale oparte na jakimś tam doświadczeniu.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
kerrax napisał(a):Skoro Pan Bóg stworzył dosłownie wszystko co nas otacza (Przynajmniej tak twierdzi Kościół i Biblia) to w takim razie ja się pytam co Stworzyło Pana Boga??
Nie możemy znać na to odpowiedzi ponieważ Bóg istnieje od czasów gdy ludzie nie umieli pisać ani czytać i nie potrafili zapisać takich informacji nawet jeśli je posiadali.

kerrax napisał(a):Kiedy zadamy te pytania któremukolwiek z Księży otrzymamy jednoznaczną odpowiedź "Pan Bóg istniał ZAWSZE". Coś jednak w tej odpowiedzi jest nie HALO bo kościół odpowiadając "Pan Bóg istniał ZAWSZE" tak naprawdę sam nie potrafi odpowiedzieć na wyżej zadane pytania, więc stosują "UNIWERSALNĄ" odpowiedź co jest definitywnym kłamstwem. A więc kościół Kłamie.
Przepraszam bardzo a jakim cudem kościół ma znać na to odpowiedź? Z Księżyca? Według rozważań i zapisków wielu pradawnych uczonych jak również dzięki informacjom zawartym w pismach które przetrwały z czasów życia Jezusa na Ziemi (mowa o pismach które są utajnione przez Watykan) księża wysuwają ogólną tezę iż Bóg istnieje od zawsze. Możliwe że Watykan nakazuje księżom aby nie mówili wiernym o co kamane i utajali to co w Watykanie uznano za ściśle tajne. Zatajenie to nie kłamstwo. Równie dobrze ksiądz mógłby powiedzieć: "...te informacje są ściśle tajne...".

kerrax napisał(a):Ponadto pozwolę sobie nawiązać do "Czarnej Biblii Szatana" Szandora Leaviego, Szandor Pisze w niej że tak naprawdę to Szatan rządzi światem a Pan Bóg jest tylko popychadłem w jego rękach. popiera to na twierdzeniu że, gdyby Pan Bóg rządził to na świecie Panowało by dobro, jednak jest inaczej - zauważcie że na świecie dzieją się same złe rzeczy - mamy na świecie coraz więcej złych ludzi oraz zła, jest coraz więcej katastrof itp. (można byłoby tutaj wymieniać w nieskończoność).
To co piszesz to świadczy o tym że Tobą już rządzi szatan bo tak jest Tobie wygodniej. Bóg stworzył tylko człowieka i dał mu tylko rozum a co on z tym zrobi to już jego sprawa. Człowiek stworzył sobie prawo wyboru i robi to na co ma ochotę i to co jest dla niego najwygodniejsze. Jedni grzeszą a inni są święci i to jest zupełnie normalne. Piszesz że na świecie jest coraz więcej zła. To nie jest boskie ani szatańskie zło. To człowiek zgotował sobie taki los. Katastrofy czy raczej kataklizmy? Nasza planeta wypiera nas i zmienia się bo my jesteśmy jej gośćmi i już nadużywamy tej gościnności. Kwiatek rośnie ale nie napędza go żadna machina tylko on żyje. To jest inne życie a uczyliśmy się o tym na biologii. Ziemia żyje a my próbujemy coś zmienić w jej życiu. Zatruwamy to życie więc Ziemia przekształca się. (można by jeszcze sporo o tym napisać ale po resztę zapraszam do wuja Google'a)

kerrax napisał(a):Ja sam nigdy w ten sposób nie patrzałem na to w ten sposób, do czasu kiedy nie przeczytałem "Czarnej Biblii" powiem szczerze że zacząłem nawet wątpić w samo istnienie Pana Boga bo gdyby istniał i gdyby był takie dobry jakiego go robi Biblia to nie dopuściłby do naszego cierpienia, do tych wszystkich złych rzeczy które się dzieją na świecie. Jednak jest inaczej a wiec czyżby Pan Bóg był zły bo pozwala na te wszystkie cierpienia ?? Jadnak w tej kwestii każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
No to życzę powodzenia w opętaniu i potępieniu na wieki wieków. Ciekawe jak długo tak wytrwasz z takim przekonaniem. Zapewniam Ciebie że bez Boga daleko nie zajedziesz. Co do reszty Twojej wypowiedzi to tylko egzorcysta może Tobie pomóc. Kolego jesteś opętany. Odrzuciłeś Boga i jedynym ratunkiem na życie w spokoju jest nawrócenie.
guardian168 napisał(a):Wiara w Boga nie ma NIC wspólnego z kościołem. Kto i kiedy powiedział, że ksiądz jest przedstawicielem Boga? NIKT! Według Biblii Bóg jest wszędzie i wszędzie powinno się do niego modlić.
O następny mądrzejszy. Do rzeczy. Ksiądz to nie przedstawiciel. Bóg to nie prezes firmy. Ksiądz to osoba taka jak my a jego zadaniem jest przekazywanie słowa bożego i to wszystko. A w jaki sposób przekazuje nam te słowa to już jego sprawa ba jak pisałem to jest człowiek a człowiek ma wybór i wybiera. Jeden ksiądz każe sobie płacić za słowo boże a inny tak przetłumaczy słowo boże że i ja taki tumok to zrozumiem bo ten drugi ksiądz opiera słowo boże na życiu które mnie (nas) otacza.

Od kiedy powinno się modlić do Boga? Chcesz modlisz się, nie chcesz nie modlisz się. Tyle. Jak to wszędzie powinno się modlić?! Uzasadnij swoją wypowiedź. Odnajdź mi w lekcjach o religii takie oświadczenie że wszędzie powinno się modlić? Według Twojego oświadczenia będąc w sex shopie też mam się modlić tak? No bo wszędzie, nie?

guardian168 napisał(a):Cały kościół to jedna wielka klika (ba, mafia!), która żeruje na naiwności i łatwowierności ludzi!
Co ty sobie wyobrażasz pisząc o Całym kościele, co? Moim przyjacielem jest wielce uczony w piśmie zakonnik któremu księża nie dorastają do pięt. Jest bardzo mądry i w całości poświęcił się kościołowi aby pomagać nam ludziom i mi osobie na zakręcie życia. Zakonnik jest moim przyjacielem zrozumiano? Zawsze mówi wiarygodne słowo boże ponieważ on potrafi czytać Biblię. Wiesz co to znaczy umieć ją czytać? Nie wiesz. Ja wiem ale aby wiedzieć trzeba uwierzyć. Nie wierzysz to się nie dowiesz. Dlatego wypraszam sobie oczernianie prawych księży i zakonników ujmując ich w Twoim Całym kościele.
mabud73 napisał(a):Co by nie mówić ... faktem jest że księża mają "pensję", ale z drugiej strony na mszach "płaczą" o "co łaska".
Prosty przykład. Masz firmę, załóżmy coś ze składek podatkowych. Ludzie płacą kasę a ty dostajesz wypłatę "z urzędu". Czy zapłacił byś za remont biura z własnej kieszeni czy z kasy wpłacających? Raczej to drugie nie? Zaś za swoją wypłatę kupił byś Lamborghini bo ładnie pasuje do wzorowo przyciętego trawniczka przy willi. A co tam niech sobie inni gadają przecież nic złego nie zrobiłem. Zarobiłem to mam.
Tak robią księża. Skomlą o kasę na kwiatki, remont, krzewy, dzwony, krzyże, świece itd. i nie można im tego zabronić bo jeśli chcemy chodzić do pięknie ustrojonego i zadbanego kościoła to dobrze by było gdybyśmy wyłożyli te 50% ceny np. remontu. A pensja księdza to jego kasa na wspomniane Audi A8 i to jego sprawa. A może jest wybitnym uczonym i w nagrodę za posługi dostał furę zamiast góry pieniędzy. Ale obstawiam że jednak go pożyczył od parafianina multimilionera właściciela firmy-korporacji ubezpieczeniowej.
  Odpowiedz

(03.04.2011, 22:39)skrzypas napisał(a):
kerrax napisał(a):Skoro Pan Bóg stworzył dosłownie wszystko co nas otacza (Przynajmniej tak twierdzi Kościół i Biblia) to w takim razie ja się pytam co Stworzyło Pana Boga??
Nie możemy znać na to odpowiedzi ponieważ Bóg istnieje od czasów gdy ludzie nie umieli pisać ani czytać i nie potrafili zapisać takich informacji nawet jeśli je posiadali.

kerrax napisał(a):Kiedy zadamy te pytania któremukolwiek z Księży otrzymamy jednoznaczną odpowiedź "Pan Bóg istniał ZAWSZE". Coś jednak w tej odpowiedzi jest nie HALO bo kościół odpowiadając "Pan Bóg istniał ZAWSZE" tak naprawdę sam nie potrafi odpowiedzieć na wyżej zadane pytania, więc stosują "UNIWERSALNĄ" odpowiedź co jest definitywnym kłamstwem. A więc kościół Kłamie.
Przepraszam bardzo a jakim cudem kościół ma znać na to odpowiedź? Z Księżyca? Według rozważań i zapisków wielu pradawnych uczonych jak również dzięki informacjom zawartym w pismach które przetrwały z czasów życia Jezusa na Ziemi (mowa o pismach które są utajnione przez Watykan) księża wysuwają ogólną tezę iż Bóg istnieje od zawsze. Możliwe że Watykan nakazuje księżom aby nie mówili wiernym o co kamane i utajali to co w Watykanie uznano za ściśle tajne. Zatajenie to nie kłamstwo. Równie dobrze ksiądz mógłby powiedzieć: "...te informacje są ściśle tajne...".

kerrax napisał(a):Ponadto pozwolę sobie nawiązać do "Czarnej Biblii Szatana" Szandora Leaviego, Szandor Pisze w niej że tak naprawdę to Szatan rządzi światem a Pan Bóg jest tylko popychadłem w jego rękach. popiera to na twierdzeniu że, gdyby Pan Bóg rządził to na świecie Panowało by dobro, jednak jest inaczej - zauważcie że na świecie dzieją się same złe rzeczy - mamy na świecie coraz więcej złych ludzi oraz zła, jest coraz więcej katastrof itp. (można byłoby tutaj wymieniać w nieskończoność).
To co piszesz to świadczy o tym że Tobą już rządzi szatan bo tak jest Tobie wygodniej. Bóg stworzył tylko człowieka i dał mu tylko rozum a co on z tym zrobi to już jego sprawa. Człowiek stworzył sobie prawo wyboru i robi to na co ma ochotę i to co jest dla niego najwygodniejsze. Jedni grzeszą a inni są święci i to jest zupełnie normalne. Piszesz że na świecie jest coraz więcej zła. To nie jest boskie ani szatańskie zło. To człowiek zgotował sobie taki los. Katastrofy czy raczej kataklizmy? Nasza planeta wypiera nas i zmienia się bo my jesteśmy jej gośćmi i już nadużywamy tej gościnności. Kwiatek rośnie ale nie napędza go żadna machina tylko on żyje. To jest inne życie a uczyliśmy się o tym na biologii. Ziemia żyje a my próbujemy coś zmienić w jej życiu. Zatruwamy to życie więc Ziemia przekształca się. (można by jeszcze sporo o tym napisać ale po resztę zapraszam do wuja Google'a)

kerrax napisał(a):Ja sam nigdy w ten sposób nie patrzałem na to w ten sposób, do czasu kiedy nie przeczytałem "Czarnej Biblii" powiem szczerze że zacząłem nawet wątpić w samo istnienie Pana Boga bo gdyby istniał i gdyby był takie dobry jakiego go robi Biblia to nie dopuściłby do naszego cierpienia, do tych wszystkich złych rzeczy które się dzieją na świecie. Jednak jest inaczej a wiec czyżby Pan Bóg był zły bo pozwala na te wszystkie cierpienia ?? Jadnak w tej kwestii każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
No to życzę powodzenia w opętaniu i potępieniu na wieki wieków. Ciekawe jak długo tak wytrwasz z takim przekonaniem. Zapewniam Ciebie że bez Boga daleko nie zajedziesz. Co do reszty Twojej wypowiedzi to tylko egzorcysta może Tobie pomóc. Kolego jesteś opętany. Odrzuciłeś Boga i jedynym ratunkiem na życie w spokoju jest nawrócenie.
guardian168 napisał(a):Wiara w Boga nie ma NIC wspólnego z kościołem. Kto i kiedy powiedział, że ksiądz jest przedstawicielem Boga? NIKT! Według Biblii Bóg jest wszędzie i wszędzie powinno się do niego modlić.
O następny mądrzejszy. Do rzeczy. Ksiądz to nie przedstawiciel. Bóg to nie prezes firmy. Ksiądz to osoba taka jak my a jego zadaniem jest przekazywanie słowa bożego i to wszystko. A w jaki sposób przekazuje nam te słowa to już jego sprawa ba jak pisałem to jest człowiek a człowiek ma wybór i wybiera. Jeden ksiądz każe sobie płacić za słowo boże a inny tak przetłumaczy słowo boże że i ja taki tumok to zrozumiem bo ten drugi ksiądz opiera słowo boże na życiu które mnie (nas) otacza.

Od kiedy powinno się modlić do Boga? Chcesz modlisz się, nie chcesz nie modlisz się. Tyle. Jak to wszędzie powinno się modlić?! Uzasadnij swoją wypowiedź. Odnajdź mi w lekcjach o religii takie oświadczenie że wszędzie powinno się modlić? Według Twojego oświadczenia będąc w sex shopie też mam się modlić tak? No bo wszędzie, nie?

guardian168 napisał(a):Cały kościół to jedna wielka klika (ba, mafia!), która żeruje na naiwności i łatwowierności ludzi!
Co ty sobie wyobrażasz pisząc o Całym kościele, co? Moim przyjacielem jest wielce uczony w piśmie zakonnik któremu księża nie dorastają do pięt. Jest bardzo mądry i w całości poświęcił się kościołowi aby pomagać nam ludziom i mi osobie na zakręcie życia. Zakonnik jest moim przyjacielem zrozumiano? Zawsze mówi wiarygodne słowo boże ponieważ on potrafi czytać Biblię. Wiesz co to znaczy umieć ją czytać? Nie wiesz. Ja wiem ale aby wiedzieć trzeba uwierzyć. Nie wierzysz to się nie dowiesz. Dlatego wypraszam sobie oczernianie prawych księży i zakonników ujmując ich w Twoim Całym kościele.
mabud73 napisał(a):Co by nie mówić ... faktem jest że księża mają "pensję", ale z drugiej strony na mszach "płaczą" o "co łaska".
Prosty przykład. Masz firmę, załóżmy coś ze składek podatkowych. Ludzie płacą kasę a ty dostajesz wypłatę "z urzędu". Czy zapłacił byś za remont biura z własnej kieszeni czy z kasy wpłacających? Raczej to drugie nie? Zaś za swoją wypłatę kupił byś Lamborghini bo ładnie pasuje do wzorowo przyciętego trawniczka przy willi. A co tam niech sobie inni gadają przecież nic złego nie zrobiłem. Zarobiłem to mam.
Tak robią księża. Skomlą o kasę na kwiatki, remont, krzewy, dzwony, krzyże, świece itd. i nie można im tego zabronić bo jeśli chcemy chodzić do pięknie ustrojonego i zadbanego kościoła to dobrze by było gdybyśmy wyłożyli te 50% ceny np. remontu. A pensja księdza to jego kasa na wspomniane Audi A8 i to jego sprawa. A może jest wybitnym uczonym i w nagrodę za posługi dostał furę zamiast góry pieniędzy. Ale obstawiam że jednak go pożyczył od parafianina multimilionera właściciela firmy-korporacji ubezpieczeniowej.

Miło się czyta takie wypowiedzi skrzypas.
  Odpowiedz
skrzypas ale powiedz mi według ciebie kto wymyślił Boga jak nie ludzie ?? i w jakim celu ?? otóż w takim żeby sobie początkowo wyjaśnić zjawiska przyrody - odsyłam do mitologii Grackiej lub Rzymskiej, gdzie za każde zjawisko odpowiadał inny bóg tam przynajmniej ludzie wiedzieli za co czczą Bogów, ja osobiście wolałbym taki stan rzeczy ponieważ wiedziałbym przynajmniej za co mam czcić boga. Bo w obecnym systemie nie zamierzam tego robić chociażby dlatego że "Posłańcy" Boga wykorzystują go do własnych celów a mianowicie żeby manipulować niczego nieświadomych ludzi takich jak ty skrzypas, dajesz się im wykorzystywać i tyle.
  Odpowiedz