robotox1 napisał(a):Co za problem sprawdzić te wymagania i porównać ze swoim PCtem ? A jak się ktoś na tym nie zna to może zadać pytanie na forum.To nie jest problem, ale zawsze w sklepie trzeba szukać na pudełku, karty graficzne są różne, procesory różne (chodzi mi o nazwy typu Pentium, InterCore itp.). Trzeba się tym zająć, a jak sobie szukam po pułkach gry, to nie chce mi na kazdej sprawdzac i porownywac wymagania, bo wolę się zająć opisem gry, by wybrac tą, którą chce kupić. Przy konsolach tego nie ma, wybieram, kupuje, gram bez zacięc
Ankieta: PC czy Konsola do gier? Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie. |
|||
PC | 5 | 55.56% | |
Konsola | 4 | 44.44% | |
Razem | 9 głosów | 100% |
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
Konsolowcy VS pecetowcy.
|
12.11.2014, 23:25
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
13.11.2014, 08:42
Wymagania gry można też znaleść dosłownie w moment szukając w google.
Co do różnicy w oznaczeniach procesorów i kart graficznych to wiadomo, że np. jak gra wymaga procesora pentium dual core to gra będzie działać bez problemu na kompie z procesorem core i3, więc można łatwo i szybko samemu sobie sprawdzić wymagania. A jak się tego nie wie to można zadać pytanie na forum, o to czy gra pójdzie na takim kompie. Co do PCtów to mają masę zalet, których konsole nie mają.
13.11.2014, 18:52
Nie tylko na forum, ale i przecież każdy sprzedawca Ci powinien podpowiedzieć czy gra Ci pójdzie, a jeśli nie jest pewien, to przecież można go poprosić o sprawdzenie w internecie. W końcu jesteś klientem prawda? Co innego jeśli kupujesz w sklepach typu Kaufland, a nie Empiku. Wtedy może być problem, ale uwaga uwaga... TADAM, Od czego jest internet i trochę zdrowego rozsądku, co kolega powiedział wyżej. Trochę logiki i wie się, że jeśli się ma jeden z mocniejszych procesorów typu core to nie jest problem aby gra poszła na tym procesorze, mimo, że na pudełku piszę: PentiumIV, albo dualcore. Trochę myślenia, oraz logiki i to nie jest żadnym problemem.
30.11.2014, 13:49
amb00 napisał(a):Wymagania gry można też znaleść dosłownie w moment szukając w google.Można w dosłownie moment, ale zawsze to jest moment ![]() ![]() Dla rozwiania wątpliwość zrobiłem szybki test uwzględniając powyższe plusy i minusy: ![]() W każdym punkcie do rozdania było tyle punktów, ile pisało po "X/X". Jeżeli max. było 4 pkt, to konsola mogla otrzymać np. 4pkt, a pc musiał wtedy 0pkt. W każdym punkcie oba produkty nie mogły dostać max punktw, tzn. konsola np. 4 i pc 4 czy np. konsola 3, a pc 4. Konsola minimalnie wygrała o dokładnie 9,6774193548387096774193548387548%, czyli w przybliżeniu o 10%. Taki jest mój test ![]()
30.11.2014, 17:03
1. Co masz konkretnie na myśli z tą wygodą i na jakiej podstawie wyliczyłeś te punkty w wygodzie ?
2. Niższy pobór prądu konsoli wynika z tego, że konsola ma słabsze podzespoły. 3. Bez trudu można grać online ze znajomymi na PC. 4. Ja bym nie uwzględniał pewności, że na konsoli gry będą działały oraz tego, że jest nie konieczna instalacja, bo trzeba być skończonym leniem aby nie chciało się tego sprawdzić i żeby się tym martwić. 5. Te dodatkowe pady to cecha za 1 pkt według mnie. Poza tym w tym teście nie uwzględniłeś dwóch rzeczy: 1. Możliwość modernizacji komputera poprzez wymianę podzespołów. 2. Dużo większa wszechstronność komputera, większa ilość zastosowań (tak wiem, wykraczam poza gry, ale nie wszyscy kupują sprzęt tylko do gier).
01.12.2014, 22:54
amb00 napisał(a):1. Co masz konkretnie na myśli z tą wygodą i na jakiej podstawie wyliczyłeś te punkty w wygodzie ?1. Wygoda - chodzi o to, że tu telewizor, tu monitor, wiem komputer też można tak, jednak w oryginalnym zestawie wygodniej jest z konsolą. 2. Tak, jednak komputer zużywa też prąd na takie rzeczy jak internet, antywirus, chłodnica - w konsoli jest tego mniej, ponieważ ona służy do grania, a komputer jest przygotowany do innych rzeczy. Przykład: Słaba graficznie gra (przykład GTA SA) na konsoli zużywa mało prądu, choć konsola ma dużo lepsze podzespoły niż wymaga gra. Ta sama gra na komputerze zużywa więcej prądu, bo komputer obsługuje inne elementy, których gra nie wymaga, ale gra działa identycznie jak na konsoli. Skutek: 1-0 w tej kategorii dla konsoli. 3. Może tak, jednak na konsoli (Playstation) od razu loguje ciebie przy starcie i widzisz kto ze znajomych gra i w jaką grę. Na komputerze jest inaczej, ponieważ tam są różne sieci gier (np. Origin). Przy starcie na komputerze nie widzisz kto teraz gra np. w Minecrafta, a kto w GTA, musisz wejść do tej gry, żeby to zobaczyć. W konsoli logujesz się i widzisz kto w co gra. 4. Bez instalacji jest łatwiej i szybciej i tu nie chodzi o lenistwo 5. Jak kto woli --- 1. Tu chodzi o porównanie do gier 2. Tak jak napisałeś w nawiasie.
02.12.2014, 10:00
Co do punktu 3 korzystaleś kiedyś ze Steam czy Origin? Przecież tam też jest automatyczne logowanie przy starcie systemu, oraz pokazywanie w co grają znajomi bez wchodzenia w poszczególne gry. Idąc tym tropem można powiedzieć że konsola jest gorsza bo nie ma wsparcia dla innych społeczności.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
02.12.2014, 18:00
robotox1 napisał(a):1. Wygoda - chodzi o to, że tu telewizor, tu monitor, wiem komputer też można tak, jednak w oryginalnym zestawie wygodniej jest z konsolą.Nie rozumiem, o co chodzi z tym, że w "w oryginalnym zestawie wygodniej jest z konsolą" ? Jak komputer podłączy się do telewizora, to wygoda, o której mówisz w takim graniu jest taka sama. Chodzi Ci o to, że podłączenie komputera do telewizora jest trudniejsze, niż konsoli ? ![]() robotox1 napisał(a):2. Tak, jednak komputer zużywa też prąd na takie rzeczy jak internet, antywirus, chłodnica - w konsoli jest tego mniej, ponieważ ona służy do grania, a komputer jest przygotowany do innych rzeczy.A czy w konsoli też przypadkiem nie ma "chłodnicy" ? Jeśli chodzi o internet to konsole też z niego korzystają w przypadku gier sieciowych, czy przy sprawdzaniu aktualizacji. A jeśli chodzi o anty wirusa to jeśli już wpływa na pobór energii to na pewno w nieznaczącym stopniu, bo nie może obciążać zbytnio procesora, ponieważ inne programy by wolniej chodziły. Zresztą jak się składa kompa tylko i wyłącznie do gier, to nie trzeba go instalować. robotox1 napisał(a):Ta sama gra na komputerze zużywa więcej prądu, bo komputer obsługuje inne elementy, których gra nie wymaga, ale gra działa identycznie jak na konsoli. Skutek: 1-0 w tej kategorii dla konsoli.Jeśli te elementy, o które Ci chodzi to więcej efektów graficznych to komputer wygrywa, bo wielu osobom bardziej zależy na grafice, niż na nieco niższym poborze energii. robotox1 napisał(a):4. Bez instalacji jest łatwiej i szybciej i tu nie chodzi o lenistwoA o co chodzi? O brak dwóch minut czasu ? ![]() Tak mi się przypomniało, co do padów, też są pod PC: http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,1...do_PC.html
12.12.2014, 17:33
amb00 napisał(a):1. "Normalnie" komputer podłącza się do monitora, a konsolę pod telewizor, i "normalnie" konsola ma pad, a komputer klawiaturęrobotox1 napisał(a):1. Wygoda - chodzi o to, że tu telewizor, tu monitor, wiem komputer też można tak, jednak w oryginalnym zestawie wygodniej jest z konsolą.Nie rozumiem, o co chodzi z tym, że w "w oryginalnym zestawie wygodniej jest z konsolą" ? 2. W konsoli chłodnica jest, ale mniejsza 3. Dałem taki przykład słabo graficznej gry 4. Dwie minuty i dwie tu i robi się mnóstwo czasu, a czas to pieniądz i poza tym zajmuje miejsce na dysku.
12.12.2014, 20:36
robotox1 napisał(a):1. "Normalnie" komputer podłącza się do monitora, a konsolę pod telewizor, i "normalnie" konsola ma pad, a komputer klawiaturęRzeczywiście tak jest "normalnie", ale to nie przeszkadza w podłączeniu kompa do telewizora i do kompa pada. Co do tej wygody siedzenia przed telewizorem z padem, itp. to niektórzy zamiast pada wolą klawiaturę i mysz. robotox1 napisał(a):2. W konsoli chłodnica jest, ale mniejszaMniejsza jest dlatego, bo konsola ma słabsze podzespoły, wydzielające mniej ciepła. Zresztą najpierw popatrz na parametry chłodzenia, a potem mów o strasznym poborze prądu, bo np. chłodzenie alpine 11 plus pobiera maksymalne 2,64 waty prądu (max. U=12 [V] ; max. I=0,22 [A]). robotox1 napisał(a):3. Dałem taki przykład słabo graficznej gryPrzy mniej wymagających grach komputer pobiera mniej prądu, niż przy bardziej zaawansowanych. robotox1 napisał(a):4. Dwie minuty i dwie tu i robi się mnóstwo czasu, a czas to pieniądz i poza tym zajmuje miejsce na dysku.2 minuty to nie jest dużo czasu. Zresztą w niektórych przypadkach oprócz tego, że na konsoli też trzeba zainstalować grę, to jeszcze płyta z tą grą musi się znajdować w napędzie. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości