Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Oświetlenie akwarium 30l.
Mam do bani oświetlenie akwarium, łącznie z całą pokrywą.
W ogóle jak dostałem akwarium z pokrywą, była tam zwykła żarówka 25W.
Tak wygląda pokrywa:

[Obrazek: pokrywa_akwarium-1354619034.jpg]

Spójrzcie na kropelki wody. Bąbelki wypuszczane z filtra rozpryskują się na powierzchni i moczą pokrywę. Podobnie było z żarówką. Musiałem kierunek filtra ustawić w poprzek akwarium a nie wzdłuż, bo pryskało na żarówkę, która nie ma żadnej osłony.

Żarówkę wymieniłem na energooszczędną 7Wat czyli w praktyce około 20-25wat.
Ilość lumenów 350, barwa światła 827 czyli generalnie wszystko to samo co zwykła żarówka.
W sklepie zoologicznym to światło jest jakieś inne. Dokładnie widać wszystkie rybki są idealnie oświetlone. U mnie jest tak, że cała tylna ściana jest za taką mgłą, jakby woda była mętna. Jak wyłączę światło, tło widzę doskonale więc to wina światła, że tak kiepsko widać.
Rybki widać idealnie dopiero jak podpłyną do przedniej szyby lub z boku.

Co z tym oświetleniem zrobić aby było tak jak być powinno?
  Odpowiedz
Światło powinno być ustawione od przodu akwarium od góry albo na bocznej szybie ale w dalszym ciągu od przodu. Unikamy światła dziennego od północy oraz południa. Tak czytałem w starych książkach jeszcze z czasów pierwszego mojego akwarium (miałem 7 lat, teraz mam 30 :P )

Jeśli chodzi o chlapanie, to możesz zmniejszyć ilość powierza podawanego przez filtr, wtedy będzie mniejszy rozbryzg. Pytanie czy masz regulację i czy wtedy ilość rozpuszczonego tlenu w wodzie będzie wystarczająca. Może też możesz zmienić kierunek wypływu wody z filtra. Spróbuj, przestawić go w inne miejsce.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
U mnie światło świeci od tylnej ściany. :(
Filtr ma regulację i chodzi na maxa. Nie chcę żyć w niepewności, że zbyt mało filtruje i woda stanie się uboga w tlen przez co mi rybki pójdą spać.
Filtra nie ma już jak przestawić. Na przedniej szybkie go przecież nie umieszczę. Coś czuję że kosztów ciąg dalszy i trzeba będzie zmienić tą pokrywę.
Co za badziew ludzi robią. Według mnie [pokrywa powinna mieć jeszcze dodatkowo szybkę z pleksi lub innego tworzywa.
  Odpowiedz
Nie sugeruj się w 100% moją opinią. Mogę sie mylić. Niech ktoś doświadczony się wypowie, ale ja bym myślał w tym kierunku.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Myślę że dzieje się tak ponieważ ta folia odbijająca światło skierowana jest pod kontem (chyba że to nie, bo to zdjęcie trudno rozszyfrować) i większość światła pada do na przednią część akwarium. Podejrzewam, że tam gdzie masz punkt graniczny tej folii występuje liniowa różnica światła i ona jest taka widoczna. Z drugiej strony nadmiernie natleniona woda może powodować rozproszenie światła na pęcherzykach powietrza co powoduje efekt mętnej wody i pogłębia widoczność różnicy po między natężeniem światła odbitego przez filię, a zwyczajnie rozproszonego i emitowanego przez żarówkę, stąd tył wydaje się ciemniejszy. Działa to na podobnej zasadzie co świecenie latarką we mgle, wówczas strumień światła staje się bardzo widoczny.
  Odpowiedz
Rzeczywiście pokrywa nie urzeka i jak szanowni przedmówcy zauważyli, aby w pełni uwypuklić kolory naszych ryb należy podświetlić je od przodu, te kropelki Adminie to nie tylko krople wody z filtra, ale również wynik parowania, jeśli jest możliwość nakryj akwarium dodatkowymi szybami - jedną z prawej - tak żeby sięgała niemal do połowy zbiornika, drugą z lewej - dokładnie tak samo, trzecią połącz je z tyłu żeby stworzyły coś w rodzaju zdeformowanej litery U z niewielkim otworem pod klapką do karmienia. Szyby trzeba będzie często myć - szybko zarastać będą glonami, dlatego odradzam pleksi, szybko matowieje i przepuszcza zbyt mało światła. Musisz pamiętać, że woda parując będzie tworzyła w górnej części zbiornika nieładny, bardzo trudny do usunięcia nalot kamienny, dodatkowe nakrycie spowolni ten proces. na szybach też wygodnie możesz położyć coś czym doświetlisz przód akwarium, czy zastosujesz do tego świetlówkę, czy zestaw Led, żarówki odradzam, nagrzewają się i mogą spowodować pęknięcie szyby i zatopienie źródła światła, co może być bardzo nie zdrowe dla mieszkańców zbiornika i osoby która przyjdzie im z pomocą !!!!
  Odpowiedz