Co o tym sądzicie? Ja osobiście uważam, że będzie to wielki shit przez, to że AMAZON wtrąca nos nawet w branże, o których nie ma zielonego pojęcia. A jeżeli już, to na pewno będzie gorsze od silników specjalizowanych.
Silnik gier od Amazon
|
09.02.2016, 20:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.02.2016, 20:42 przez Nieśmiertelny.)
Przeszukując internety wpadłem na artykuł o Lumberyard czyli silnik do gier twórców Amazon. Jest on oparty na wykupionym od Crytec silnik CryEngine z tą różnicą, że ma jakieś dodatkowe funkcje (nie wgłębiałem się w ten temat). Co najlepsze ten silnik jest darmowy można go pobrać ze strony producenta. Z tego co wyczytałem możliwe jest tworzenie gier na PC, PlayStation 4 i Xbox One, ale producenci również planują wprowadzenie możliwości tworzenia gier mobilnych oraz gier kompatybilnych z goglami VR.
Co o tym sądzicie? Ja osobiście uważam, że będzie to wielki shit przez, to że AMAZON wtrąca nos nawet w branże, o których nie ma zielonego pojęcia. A jeżeli już, to na pewno będzie gorsze od silników specjalizowanych. Życie nie ma ścieżek na skróty.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Jeśli chodzi o grafikę i programowanie, ja mam zamiar zacząć od OpenGL. Jest bardziej popularny oraz niezależny od systemu/sprzętu. A według mnie języki programowania i biblioteki powinny być niezależne od systemu/sprzętu, aby nie być przywiązanym do jednej platformy oraz żeby móc łatwo portować oprogramowanie.
09.02.2016, 21:09
No nic, zobaczymy co wykluje się z tego jajka. ;P
Życie nie ma ścieżek na skróty.
10.02.2016, 14:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2016, 14:26 przez Swordancer.)
Bardzo dobrze potrafię obsługiwać CryEngine 3, na pewno wypróbuję.
11.02.2016, 17:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2016, 17:16 przez Swordancer.)
Jak tylko dostane w łapy swój komputer po przerwie miedzysemestralnej i ten silnik, to zdam pełną relację. Jeśli rozwiązano bolączki silnika Cryteku i dodano sklep z akcesoriami, a skrypty będzie można pisać w końcu w c++ lub C#, to myślę, że gdybym miał więcej wolnego czasu, to na bank zrobię jakąś gierkę. Wszystko zależy od dostępnych zasobów, bo jeśli będę miał wystarczająco dużo obiektów, modeli animowanych i animacji, to zrobienie prostej, ale ładnie wyglądającej gry multiplayer zajmie mi kilka godzin.
Lubię, a nawet uwielbiam wywijać w tym silniku, mam dużo pomysłów i szybko mi to idzie, więc ponizej można zobaczyć tylko część piaskownicy, w której się bawiłem kilka miesięcy temu: https://www.youtube.com/watch?v=6yyp8mkha2Q Zrezygnowałem ze względu na brak modeli animowanych (broni, postaci) pod silnik.
16.02.2016, 02:11
^
A te chce wszędzie gotowce... Zrób se sam! |