Napisz poglądy epikurejczyków i stoików. Możecie pomóc? Za chciało mi się lekcję po nocach robić na ostatnią chwilę i oto efekty Pomóżcie Pozdro.[/code]
Tematy Tabu, i poglądy stoików i Epikurejczyków. Pomóżcie.
|
16.09.2013, 00:25
Wypisz kilka tematów Tabu i wyjaśnij dlaczego nimi są.
Napisz poglądy epikurejczyków i stoików. Możecie pomóc? Za chciało mi się lekcję po nocach robić na ostatnią chwilę i oto efekty Pomóżcie Pozdro.[/code] Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Tematy tabu to główne te związane z rzeczami uznawanym za wstydliwe, takimi o których się nie mówi (zwłaszcza u cioci ba imieninach). Na przykład wszystko związane z seksualnością, od stosunku przez antykoncepcję aż do szczegolow porodu. Tematy związane z menstruacją, zmazami nocnymi. Tematy pozwalające opinię powszechnie szanowanych osób. Bo nie wypada mówić że ojciec proboszcza jest piaskiem a matka komendanta w młodości miała lekkie podejście do moralności.i
Epikurejczycy uważali że należy czerpać radość z każdego dnia - cape diem -chwytają dzień- główna dewiza epikurejczyków. Należy pamiętać żeby nie szkodzić innym. Stociy zalecali spokój i opanowanie. Wg nich nie należy się ani unosić gniewem ani popadać w euforię. Jest nawet powiedzenie- stoicki spokój. Nie wiem czy tyle wystarczy (i czy nie jest trochę za późno). Mam nadzieję że nic nie pokręciłam, bo pisałam z pamieci.
Staram się pisać poprawnie
16.09.2013, 19:07
Na super.... Wreszcie mi ktoś napisał wszystko jak powinno być... Hugon, Dzięki za pomoc, Może się jeszcze przyda.
16.09.2013, 20:30
Jak jeszcze się przyda to któtko. Tabu nazywamy coś zakazanego, np. Tematy tabu to tematy o których nie rozmawiamy chętnie i na codzień. Nie są one poruszane rutynowo.
Ps: Nie ten dział
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię |