Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Tradycyjna zupa pomidorowa
#1
[Obrazek: scaled.php?server=854&filename=pomidorwk...res=medium]
Jedna z moich ulubionych zup, jak może jej tutaj zabraknąć ?

Zupa pomidorowa z ryżem.

Składniki na sześć porcji.

- 0,5 kg mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego
- włoszczyzna (2-3 marchwie, pół korzenia selera + nać, 1 mały por, korzeń pietruszki + nać, mała cebulka)
- 3/4 szklanki ryżu
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu + kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, ziarenka smaku, maggi

Sposób przygotowania.

- Mięso pokroić w kawałki, umyć włożyć do garnka z gotującą się wodą, dodać przyprawy (liść laurowy,pieprz,ziele angielskie). Posolić wodę. Gotować mięso, aż będzie na wpół miękkie.

- Przygotować warzywa: umyć i pokroić w ćwiartki marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera. Nać pokroić drobniutko, dodać wrzystkie warzywa do zupy (oprócz cebuli i natki pietruszki). Gotować warzywa ok 15 min.

- Razem z warzywami wsypać do zupy ryż - w miarę często mieszać zupę, aby ryż nie osiadł na dnie garnka i nie przypalił się! Obraną cebulkę opiec na ogniu.

- Gdy ryż już napęcznieje i warzywa będą miękkie dodać opieczoną cebulkę i koncentrat pomidorowy i jeszcze przez ok. 5 min. gotować. Przygotować zawiesine ze śmietany i mąki, rozprowadzić ją ciepłym wywarem z zupy. Zaprawić zupe śmietaną z mąką i doprawić do smaku ziarenkami smaku, solą i pieprzem (ewentualnie maggi).

- Gotową zupę podawać na głębokim talerzu posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
  Odpowiedz
#2
Prawie idealnie. Odjąłbym od tego automatycznie ryż i mąkę. Maka wywołuje raka jak jest wykorzystywana w zupie, a ryż lepiej gotować poza zupą. Podobnie śmietana. Śmietanę najlepiej dodawać tuż przed jedzeniem. Do szklanki albo miski bierzemy trochę zupy, mieszamy ze śmietaną i do tego wlewamy zupę. Śmietana dodana do garnka bardzo szybko może się zważyć i zepsuć całą zupę. Dodatkowo śmietana w kontakcie z wrzątkiem zmienia smak i jest po prostu mniej smaczna.

Dla fanów gęstych zup zamiast mąki polecić mogę bułkę tartą, ponieważ dobrze zagęszcza i nie jest szkodliwa.
  Odpowiedz
#3
Dokładnie, zgadzam się z guardianem w 100%. Ale ja i tak wole z makaronem (świderki), albo z kluskami lanymi:)
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."


  Odpowiedz
#4
Ze śmietaną to różnie, raczej prosto do talerza.

Co do makaronu... tak ale jakiś krótki ;D Bo długim zaraz się uświnisz ;)
Tak czy siak wolę ryż.
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zupa śmieciowa Kucharek 1 3 449 14.03.2013, 15:06
Ostatni post: Vilandra
  Zupa orkiszowa gonzo 1 2 182 18.10.2012, 19:53
Ostatni post: AromaCaffee_eu
  Zupa rybna z avokado Karol 0 2 165 14.12.2011, 12:18
Ostatni post: Karol
  Zupa owocowa, chłodnik jabłeczny Kucharek 0 2 199 06.07.2011, 16:39
Ostatni post: Kucharek
  Zupa z jarmużu Baron 1 3 548 30.06.2011, 19:04
Ostatni post: Kucharek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości