Jedna z moich ulubionych zup, jak może jej tutaj zabraknąć ?
Zupa pomidorowa z ryżem.
Składniki na sześć porcji.
- 0,5 kg mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego
- włoszczyzna (2-3 marchwie, pół korzenia selera + nać, 1 mały por, korzeń pietruszki + nać, mała cebulka)
- 3/4 szklanki ryżu
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu + kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, ziarenka smaku, maggi
Sposób przygotowania.
- Mięso pokroić w kawałki, umyć włożyć do garnka z gotującą się wodą, dodać przyprawy (liść laurowy,pieprz,ziele angielskie). Posolić wodę. Gotować mięso, aż będzie na wpół miękkie.
- Przygotować warzywa: umyć i pokroić w ćwiartki marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera. Nać pokroić drobniutko, dodać wrzystkie warzywa do zupy (oprócz cebuli i natki pietruszki). Gotować warzywa ok 15 min.
- Razem z warzywami wsypać do zupy ryż - w miarę często mieszać zupę, aby ryż nie osiadł na dnie garnka i nie przypalił się! Obraną cebulkę opiec na ogniu.
- Gdy ryż już napęcznieje i warzywa będą miękkie dodać opieczoną cebulkę i koncentrat pomidorowy i jeszcze przez ok. 5 min. gotować. Przygotować zawiesine ze śmietany i mąki, rozprowadzić ją ciepłym wywarem z zupy. Zaprawić zupe śmietaną z mąką i doprawić do smaku ziarenkami smaku, solą i pieprzem (ewentualnie maggi).
- Gotową zupę podawać na głębokim talerzu posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.