Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wiara a muzyka
Czy muzyka ma wpływ na wiarę ?

Otóż mam taki problem w szkole, moi "koledzy" uważają, że jestem satanistą, bo ubieram się na czarno słucham metalu na koncertach tańczę pogo i w ogóle. Ja uważam, że muzyka raczej nie wpływa na wiarę no chyba, że ktoś jest satanistą i słucha metalu to inna sprawa. Inni metale w swoich szkołach mają to samo nawet gorzej...
  Odpowiedz
Powiedz im że jak nie przestaną cię nękać, to zawołasz kolegów satanistów i urządzicie sobie krwawe łowy. :D

Pisząc jednak poważnie, powiedz mi jesteś satanistą? Nie?! To po kiego grzyba się nimi przejmujesz. Ja w takich sytuacjach wyszukuję tzw. "ogniwo zapalne". Gościa w grupie, który prowokuje tego typu komentarze. Nic mu nie mów, dopóki nie znajdziecie się na osobności. Wtedy wypomnij mu, co o nim myślisz i powiedz żeby przestał. Jeśli to typ cwaniaka, który lubi grozić bójką, to musisz to zaaranżować tak, żeby sam poczuł się skarcony, że znajduje się na niepewnym gruncie. Najlepiej jest mu to wypomnieć przy nauczycielu w twoim wypadku. Mnie wystarczy podejść i coś powiedzieć, a głupkowi od razu robi się głupio :D, bo to już nie czasy szkolne, a bez grupy czuje się słaby jak palec. Pamiętaj, że gdy masz beznadziejnych nauczycieli, którzy sobie z tym nie radzą, to gdy ktoś cię tknie, uderzy, podchodzisz do swojego i mówisz, żeby zadzwonił na policję. Ma taki obowiązek i koniec, sam nauczyciel wtedy poczuje się głupio, ale za brak myślenia i działania się płaci. Za dużo nauczycieli sobie nie radzi, a z burakami i prowokatorami trzeba krótko. Pamiętaj, że gdy sam zdominujesz grupę udowadniając, że potrafisz sobie w takiej sytuacji poradzić, to nawet jak okrzykną cię kapusiem, krótka piłka, po czasie jest szacunek. "Sprawa dotyczy mnie bezpośrednio, więc nie jestem kapusiem, bo bronię siebie, gdy wy wszyscy jesteście przeciwko mnie dla jakiegoś cwaniaka, który próbował mnie bezpodstawnie pobić. Broniłem siebie!". Pamiętaj tylko, żeby oponenta nie obrażać bluzgami, musisz przemyśleć argumenty. Pamiętaj, że zawsze jest jakiś ogniowo które prowokuje grupę, znajdź go, a rozwiążesz problemy.

W dodatku powiem ci, że laski lecą na takie przemowy, gdy udowadniasz, że potrafisz sobie poradzić nawet z całą grupą. ;) Interweniuj w taki sposób za każdym razem, gdy ktoś powie o tobie coś złego. Gdy natomiast w grupie cię lubią, to po prostu sam się z tego śmiej, aż im przejdzie. Oni wszyscy z czasem o tym zapomną, a jedyne co pozostanie im w pamięci, to to, że potrafisz się bronić, bo opinie, które większość uważa za niewłaściwe, gubią się w tłumie. Gdy zaczną plotkować jaki to nie jesteś zły, to ludzie z zewnątrz częstą lubią mówić obiektywnie. Wtedy ta negatywna opinia traci podstawy do tego aby się utrzymać. Taka mechanika grupy.

Co do muzyki, to nie wpływa na wiarę, chyba, że sam się w to wkręcisz i uwierzysz, że tak jest. Daj trzeźwemu piwo bezalkoholowe, w butelce po piwie alkoholowym, a się upije.
  Odpowiedz
Tylko ,że moja koleżanka z tej własnej szkoły też jest metalem i powiedziała ,że jeszcze raz jej tak powiedzą to przywali im z glana i sie uspokoiło trochę .Najlepiej określić człowieka po gatunku muzycznym i nazywać satanistą .Nawet mi jeden groził ,że spali mi dom tylko on nie wie ,że grożenie jest karalne. Jutro pójdę do nauczycielki i się nauczą pokory :/
  Odpowiedz
Musisz dać nauczycielowi do zrozumienia, że nie żartujesz. To nie może skończyć się na krótkiej rozmowie. Ludzie tacy jak ten, który to ogniskuje jest po prostu, młody i głupi. Wszystko przychodzi z czasem, to zwykłe mentalne ograniczenia. Gimnazjum, nawet szkoła średnia lub zawodowa, to wylęgarnia dyskryminacji i demoralizacji. Grunt abyś Ty nie przyswajał tego i starał się nigdy nie obgadywać, a najlepiej w ogóle nie rozmawiać o wadach innych. Trzymaj to w swojej i tylko w swojej głowie, nie powielaj opinii o innych od znajomych. Trudno później takie plotkarstwo wyleczyć, a często sam późnej stajesz się ogniskiem upokorzenia i gnębienia innych, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji.

Jeśli ktoś gnębi cię za muzykę, to jak bym już mu chyba spuścił wp... Muzyka jest dla mnie, ja słucham czasem muzyki klasycznej i nikomu nawet nie przyszło by do głowy powiedzieć, "Stary czego ty słuchasz", bo po prostu ta dziecinna bariera znika z czasem. Im się wydaje, że noszenie kolorowych skarpetek, posiadanie pieprzyka na nosie, czy bycie łysym, to coś nienormalnego. Zwykłe mentalne ograniczenie wymagające leczenia poprzez doświadczenie.

Musisz jednak to zrozumieć. Zastanów się czy sam nie oceniasz ludzi po jednej ich wpadce, po jednym problemie z którym się borykają, po wyglądzie, po glosie, noszonej koszulce. Zastanów się nad tym i przypomnij sobie czy sam nie jesteś w pewnych sytuacjach taki, a zrozumiesz na czym tak naprawdę stoisz. Łatwiej dzięki temu będzie ci mieć na innych po prostu wyje***e .
  Odpowiedz