Świetne przepisy Kinga. Znalazłem jeszcze kilka wartych uwagi:
Karp po Genewsku:
Składniki:
1 karp o wadze 1.2 kg
4 łyżki masła lub margaryny
1 rzepa (lub 1 marchewka)
1 cebula
kawałek (7-8 dag) selera
1 mały por
1 litr białego wina
po 1/2 łyżeczki posiekanej trybuli
tymianku i estragonu
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
12 ziaren pieprzu
1-2 łyżki mąki
sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami.
W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.
Racponty - karp z pieca
Składniki:
1 karp
sól
1 łyżka słodkiej papryki
5 kg ziemniaków
25 dag cebuli
10 dag masła
3/4 l gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C.
W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Karp faszerowany kaszą gryczaną:
Składniki:
1 karp o wadze około 1 kg
8 dag kaszy gryczanej
4 łyżki masła
5 dag suszonych prawdziwków
1-2 cebule
200 ml śmietany (36-proc.)
2 żółtka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalej zimną wodą, odstaw na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko przestygnie, wymieszaj z żółtkami. Farszem napełnij karpia, ułóż w brytfannie, skrop resztą masła i upiecz. Pod koniec polej rybę śmietaną przyprawioną solą oraz pieprzem.
Karp po alzacku
Składniki:
1 kg karpia w dzwonkach
2 duże cebule
3 łyżki masła
1/2 l jasnego piwa
2 liście laurowe
szczypta tymianku
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
masło do formy
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Cebule pokrój w plasterki i lekko podduś na maśle. Karpia oprósz solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej. Ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Rybę przykryj cebulą i oprósz tymiankiem. Do naczynia wrzuć też liście laurowe.
Całość zalej piwem i piecz pod przykryciem około godziny. Podawaj od razu.
Karp na ostro po czesku
Składniki:
1 oczyszczony i sprawiony karp (waga po odkrojeniu głowy ok. 1.5 kg),
50 ml oleju,
1 łyżka soli,
pieprz,
1 łyżeczka kminku,
2 ząbki czosnku,
10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka),
1 łyżka świeżo startego chrzanu,
10 dag pieczarek (ze słoiczka),
8 łyżek mąki,
1 pęczek szczypiorku,
ostre papryczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy filet pokrój następnie na 4 kawałki. Porcje karpia posól i obtocz w mące. Usmaż z obu stron na oleju. Skrop odrobiną wody, przykryj i duś do miękkości na małym ogniu. Gotowego karpia zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Pozostały na patelni sos gotuj, aż prawie cały odparuje. Teraz oprósz go resztą mąki, wymieszaj i zasmaż na złoty kolor. Wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze pół minuty. Dodaj osączone i pokrojone w plasterki pieczarki, kawałki osączonej papryki i starty chrzan. Gotuj razem 15 minut, przypraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj papryczkami.
Tak przygotowany karp na ostro jest przebojem czeskiego Bożego Narodzenia. Gotowe danie podaj z pikantną sałatką ziemniaczaną.
Źródło: ugotuj.to
Vilandra napisał(a):Karp z galarecie
Literówka się wkradła