Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Jak już wspomniałaś o DTP...
Ty też jesteś zdania, by uczyć się na początku z tutoriali? Czy lepiej samemu wymyślać? Szkicując na początku?
Mam problem z grafiką wektorową, bo o ile wydaje mi się, że PSa w jakimś stopniu ogarnąłem, to jeśli chodzi o Corela i AI to już nie za bardzo. Po prostu włączam program i nie wiem co robić
A wiem że muszę robić coś autorskiego, by nabrać wprawy, i żeby później móc coś pokazać przyszłemu pracodawcy.
Domniemam, że ty te programy znasz od kilku ładnych lat i masz doświadczenie
I nie wiem czy to w ogóle ma sens bo zacząłem dość późno patrząc m.in. na innych grafików.
Co byś mi poleciła? Oglądać tutoriale? Chodzi tu o agencję reklamową i wiem, że może być trudno.
19.04.2015, 11:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.04.2015, 11:19 przez grafik_com.)
Illustratora zaczęłam się uczyć znacznie później od Photoshopa, zresztą wtedy illustraror nie miał jeszcze takich właściwości jak teraz aktualnie. Zdaje się, że PSD od wersji 6.0 a illustrator od CS, chociaż dobrze nie kojarzę jak było z ai . Na start mojej przygody z grafiką był wówczas wymagany Corel.
Najwięcej wiedzy czerpałam jak wcześniej wspominałam z tutoriali zagranicznych, tak więc tak jak najbardziej polecam, jeśli chodzi o początki. Później odpowiednie publikacje dotyczące grafiki 2d, DTP i ogółów projektowania. Z czasem zaczynałam myśleć indywidualnie, mając już podstawową wiedzę, na ten temat- tak więc to przychodzi z czasem. Nie rezygnuj z tego co robisz, ćwicz a się uda osiągnąć cel. Na pocieszenie dodam, że Wam Panom, łatwej jest osiągnąć swój cel niż Kobietom w
tej branży, cały czas jest Was o kilkanaście procent więcej jak nas heeh
Jeśli chodzi o Ilustratora, to zbytnio wprawy nie mam, więcej potrafię w Corelu. Znam większość przydatnych opcji, jednak pracuję na X5, system mi nie pozwala na późniejszą wersję
Jak tak czytam to wcześnie zaczynałaś patrząc na wersje.
Odnośnie książek, to są na rynku jakieś sensowne po polsku dotyczące grafiki wektorowej? Czy raczej korzystałaś z wersji angielskich? Mogłabyś polecić coś na początek? Chodzi mi głównie o reklamy, typografię.
Mam jeszcze takie pytanie.
Ty jako grafik próbowałaś już wszystkiego? Chodzi mi o to, czy teraz tak pracujesz na własny rachunek jako freelancer, czy w jakiejś firmie? Zajmujesz się jedną ,,dziedziną'' czy raczej jesteś wszechstronna? Jak wspominasz, i jak widzę na twoim portfolio zajmujesz się DTP i trochę 3D. A webdesign? Jak piszesz wszystko przychodzi z czasem. Więc wydaje mi się, że rzucać się chaotycznie na różne programy jest bez sensu. A pracodawca wiadomo, chciałby byśmy umieli jak najwięcej, włączając w to flash'a czy HTML.
Jestem "wierna" przede wszystkim grafice a wiadomo, że grafika na szerokie zastosowanie w designie.
Książki nabywałam z heliona jest sporo do wyboru tematyka fotomanipulacje, zastosowania grafik do projektów komerycjnych, zasady typografii, zasady przygotowania publikacji do druku , grafika 3D i kody - to wszystko jest cały czas w kręgu moich zainteresowań. Kodem zajęłam się na samym końcu, kiedy podjęłam decyzję o poszerzeniu swoich kwalifikacji i kiedy zauważyłam, że całkiem nieźle radzę sobie już w tematyce DTP.
Ja bym proponował zrobienie bluzy z wieżowcami i napisem "New York". Troche banalne, ale inspirujące
Druga z serii "New York" mogłaby być z taksówkami, a trzecia ze statułą wolności. Taki luźny pomyśł ode mnie
Świetnie, prawdę mówiąc po głowie pałętał mi się taki projekt w stylu Urban City. Dzięki bardzo za inspirację, czekam na więcej
pomysłów . Robimy burzę mózgów ?
Można by zrobić taką serię koszulek z miastami np. oprócz nowego jorku Londyn, Paryż, Warszawa, San Francisko itd. Na koszulkach charakterystyczne miejsca takie jak w Paryżu wieża, w W-ie Pałac Kultury itd.
Inny pomysł to czarna koszulka z białymi konturami sześcianu.
Ta praca nie jest moja, nawet nie wiem jaka to czcionka
Pewnie jakaś płatna do zastosowań komercyjnych...
Wiedziałem jak nazywa się ten efekt.
A sloganów, oklepanych jest na pęczki.
m.in. Never look back... Ten twój też jest dobry
Kwestią jest wybranie odpowiedniego obrazka do treści, zapewne masz pokupione obrazy.
Poszedłbym właśnie w tę stronę, te koszulki zawsze mają branie.
Odnośnie sticker'sów...
Chodzi o sam efekt 3D, koszulka wtedy się o niebo lepiej prezentuje i wygląda ciekawiej.