Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

grafik_com - Portfolio wykonanych grafik
Jak już wspomniałaś o DTP...
Ty też jesteś zdania, by uczyć się na początku z tutoriali? Czy lepiej samemu wymyślać? Szkicując na początku?
Mam problem z grafiką wektorową, bo o ile wydaje mi się, że PSa w jakimś stopniu ogarnąłem, to jeśli chodzi o Corela i AI to już nie za bardzo. Po prostu włączam program i nie wiem co robić Haha  
A wiem że muszę robić coś autorskiego, by nabrać wprawy, i żeby później móc coś pokazać przyszłemu pracodawcy.
Domniemam, że ty te programy znasz od kilku ładnych lat i masz doświadczenie :)
I nie wiem czy to w ogóle ma sens bo zacząłem dość późno patrząc m.in. na innych grafików.
Co byś mi poleciła? Oglądać tutoriale? Chodzi tu o agencję reklamową i wiem, że może być trudno.
[Obrazek: aG8bM6P.png]

Odpowiedz
Illustratora zaczęłam się uczyć znacznie później od Photoshopa, zresztą wtedy illustraror nie miał jeszcze takich właściwości jak teraz aktualnie. Zdaje się, że PSD od wersji 6.0 a illustrator od  CS, chociaż dobrze nie kojarzę jak było z ai ;) . Na start mojej przygody z grafiką był wówczas wymagany Corel.
Najwięcej wiedzy czerpałam jak wcześniej wspominałam z tutoriali zagranicznych, tak więc tak jak najbardziej polecam, jeśli chodzi o początki. Później odpowiednie publikacje dotyczące grafiki 2d, DTP i ogółów projektowania. Z czasem zaczynałam myśleć indywidualnie, mając już podstawową wiedzę, na ten temat- tak więc to przychodzi z czasem. Nie rezygnuj z  tego co robisz, ćwicz a się uda osiągnąć cel:). Na pocieszenie dodam, że Wam Panom, łatwej jest osiągnąć swój cel niż Kobietom w 
tej branży, cały czas jest Was o kilkanaście procent więcej jak nas ;) heeh 
  Odpowiedz
Jeśli chodzi o Ilustratora, to zbytnio wprawy nie mam, więcej potrafię w Corelu. Znam większość przydatnych opcji, jednak pracuję na X5, system mi nie pozwala na późniejszą wersję :)
Jak tak czytam to wcześnie zaczynałaś patrząc na wersje.
Odnośnie książek, to są na rynku jakieś sensowne po polsku dotyczące grafiki wektorowej? Czy raczej korzystałaś z wersji angielskich?  Mogłabyś polecić coś na początek? Chodzi mi głównie o reklamy, typografię.

Mam jeszcze takie pytanie.
Ty jako grafik próbowałaś już wszystkiego? Chodzi mi o to, czy teraz tak pracujesz na własny rachunek jako freelancer, czy w jakiejś firmie? Zajmujesz się jedną ,,dziedziną'' czy raczej jesteś wszechstronna? Jak wspominasz, i jak widzę na twoim portfolio zajmujesz się DTP i trochę 3D. A webdesign? Jak piszesz wszystko przychodzi z czasem. Więc wydaje mi się, że rzucać się chaotycznie na różne programy jest bez sensu. A pracodawca wiadomo, chciałby byśmy umieli jak najwięcej, włączając w to flash'a czy HTML.

Odpowiedz
Jestem "wierna" przede wszystkim grafice a wiadomo, że grafika na szerokie zastosowanie w designie. 
Książki nabywałam z heliona jest sporo do wyboru  :) tematyka fotomanipulacje, zastosowania grafik do projektów komerycjnych, zasady typografii, zasady przygotowania publikacji do druku , grafika 3D i kody - to wszystko jest cały czas w kręgu moich zainteresowań. Kodem zajęłam się na samym końcu, kiedy podjęłam decyzję o poszerzeniu swoich kwalifikacji:) i kiedy zauważyłam, że całkiem nieźle radzę sobie już w tematyce DTP.
  Odpowiedz
Ja bym proponował zrobienie bluzy z wieżowcami i napisem "New York". Troche banalne, ale inspirujące :)
Druga z serii "New York" mogłaby być z taksówkami, a trzecia ze statułą wolności. Taki luźny pomyśł ode mnie ;)

Odpowiedz
Świetnie, prawdę mówiąc po głowie pałętał mi się taki projekt w stylu Urban City. Dzięki bardzo za inspirację, czekam na więcej
pomysłów :). Robimy burzę mózgów ;)?
  Odpowiedz
Dobra, ja coś napiszę.
Nie widziałem u ciebie koszulki typu sticker, np. coś takiego z jakimś fajnym tekstem:
[Obrazek: sale-label-graphics.jpg]

Drugi pomysł dla ciebie, to coś w takim stylu, takie tworzenie masek przycinających:
[Obrazek: top10_masks_02.png]

Odpowiedz
Można by zrobić taką serię koszulek z miastami np. oprócz nowego jorku Londyn, Paryż, Warszawa, San Francisko itd. Na koszulkach charakterystyczne miejsca takie jak w Paryżu wieża, w W-ie Pałac Kultury itd.

Inny pomysł to czarna koszulka z białymi konturami sześcianu.

Odpowiedz
suicider a napis z maską SKYLINE WE ARE NO'T ALONE ;)

Odpowiedz
Ta praca nie jest moja, nawet nie wiem jaka to czcionka :)
Pewnie jakaś płatna do zastosowań komercyjnych...
Wiedziałem jak nazywa się ten efekt.

A sloganów, oklepanych jest na pęczki.
m.in. Never look back... Ten twój też jest dobry ;)
Kwestią jest wybranie odpowiedniego obrazka do treści, zapewne masz pokupione obrazy.
Poszedłbym właśnie w tę stronę, te koszulki zawsze mają branie.
Odnośnie sticker'sów...
Chodzi o sam efekt 3D, koszulka wtedy się o niebo lepiej prezentuje i wygląda ciekawiej.

Odpowiedz