Dzisiaj chciałbym opisać sytuację jaka zaistniała w ostatnich tygodniach/miesiącach na chomikuj.pl Wiele chomików zaczeło usuwać konta, oraz Ja sam chwilowo konto "zawiesiłem" i poważnie rozważam jego usunięcie. Pewnie ktoś zapyta po co ten temat? - odpowiem prosto: Chce poznać Wasze opinie na ten temat.
Zawiesiłem Chomika dlaczego?
Powód jest prosty - organizacja pod nazwą "Związek Producentów Audio-Video" popularnie nazywanych ZPAV zmusiła mnie do zaprzestania działań na moim chomiku. Z tego właśnie powodu wszystkich chomików z którymi miałem jakieś zobowiązania przepraszam, lecz będę musiał odwołać wszystkie zlecenia.
Nie jestem Sam!
Już bardzo wiele chomików pozamykało swoje chomiki, niektóre tylko zahasłowały foldery. Jakie chomiki usuneły konto. Podam tylko 2 przykłady:
- chomik adryjan00
- chomik Karolekdj - Nie istnieje!
Jeszcze więcej chomików zastanawia się czy usunąć go czy nie.
Czy jesteśmy bezpieczni?
Zdania są różne pozwolę sobie zacytować kilka:
DamianS napisał:
Cytat:Ja już swoje 2 zablokowałem i dałem do usuwania Wolę chuchać na zimne A wszystkie pkt co miałem na 2 kontach przelałem na inne na którym nic nie miałem i nie mam
maro. napisał:
Cytat:Ja tam nic nie będę blokował ani usuwał. Zamontowałem hasło na foldery, umieściłem na głównej stronie małą wskazówkę co do hasła, i mogą mi naskoczyć. Nie po to wrzucałem 200Gb żeby to teraz usunąć (a ponad polowe wrzuciłem korzystając z łącza 2mb/s więc trochę czasu to zajęło).
Nasz przyjaciel z forum tonyviroos, uświadomił nam w innym temacie że tego typu zabiegi jak hasłowanie folderów itp. nic już nie dają - czyli jest już za późno? Nie ma dla nas ratunku?
Cytuje wypowiedź z innego tematu ..
Cytat:Ludzie zdajcie sobie sprawę z tego że te wszystkie wasze zabiegi i tak są G warte !
Te wszystkie zabiegi w stylu hasłowania folderów, ukrywania czy też blokowania chomika nic nie dadzą - 1. logi i tak są na serwerach chomikuj a chomikuj ma obowiązek udostępnić te logi więc możecie sobie hasła "zahasłować"
2. Kolejny pomysł który nic nie daje to przelanie punktów na innego chomika i zablokowanie starego - nie wiesz czemu to nic nie daje ? Patrz punkt 1.
3. Blokowanie chomika dopiero jak otrzymacie jakieś wezwanie, pismo, wiadomość - nic nie daje, nie wiesz czemu ? patrz punkt 1
4. Myślisz że jesteś bezpieczny bo do tej pory nikt się do Ciebie nie odezwał ? Mylisz się, nie jesteś bezpieczny - nie wiesz dlaczego ? patrz punkt 1
Ja dzisiaj zrobiłem odwrotnie niż wszyscy robili - zdjąłem hasła z większości moich folderów - jak mają mnie złapać to złapią bez tego czy będę miał hasła na folderach
Nie chcę płacić wysokich kar!
Dlatego właśnie zawiesiłem swojego chomika na czas nieokreślony. Wolę dmuchać na zimno bo jak nikt nie będzie ode mnie pobierał plików nie będe na celowniku. Niektórzy twierdzą że ".. zahasłowałem foldery i mam to gdzieś! Jak przyjdzie mi wiadomość od ZPAV to wtedy będe się zastanawiał .." ale czy to już nie będzie za późno? Mam płacić za jakieś pliki za które dostałem "kilka" chomikowych punktów? Ja nie chcę odczytać takiej wiadomości ponieważ nie udaje jakiegoś "kowboja" i boję się odczytania tego typu wiadomości. Proponuję abyś się nad tym zastanowił drogi chomiku ..
Co o tym myślisz - wypowiedz się!
Wypowiedz się, pochwal się swoją wiedzą na ten temat pomożesz Mnie oraz innym którzy stoją przed takim dylematem. Zapraszam do dyskusji ..
Aktualizajca 6 Września 2011r Godz. 17:34 Powód: Zastrzeżenia innego użytkownika.