Dlaczego człowiek zabija drugiego człowieka?, z przyczyn najczęstszych takich jak: Zemsta albo Kasa.
Czy Bóg jest litościwy?
|
05.04.2014, 20:17
Na te pytania też chciałbym znać odpowiedź, ale zapewne dowiemy się na sądzie ostatecznym, kiedy każdy z nas będzie się rozliczał swoich grzechów i uczynków.
Dlaczego człowiek zabija drugiego człowieka?, z przyczyn najczęstszych takich jak: Zemsta albo Kasa. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
05.04.2014, 21:41
Ja tam wierzę jak wierzę i nie popadam w żadne zwątpienie.
Nie bawię się w dociekanie bo jak dobrze wiesz kolego szalony że każde wyznanie tłumaczy Pismo inaczej ale sens jest jeden że jest jeden Bóg. To co wydarzyło się podczas wielkiego potopu to ludzie sobie na to zasłużyli mimo upomnień i to też jest w Piśmie napisane więc nie rozumiem pytania. Jakbyś nie wiedział to przed potopem ludzie żyli po 500, 600, 700 a nawet 900 lat. Czasy przed potopem były bardzo rozległe a ludzi było mnóstwo. Jeden władca miał wiele żon i mnóstwo dzieci. Ci właśnie ludzie przestali słuchać Boga a dawne Prawo nakazywało posłuszeństwo Bogu. Byli ciągle upominani i nie słuchali nawet śmiali się z Noego tak jak wielu śmieje się z kleru. Przemawiano do ludu a lud odwrócił się od Boga i Bóg widząc to uznał całą tą społeczność za straconą. Dał życie tylko Noemu i jego najbliższym oraz wybranym zwierzętom. Po potopie Bóg zawarł nowe przymierze z ludźmi w którym zapewnił że nigdy już nie zniszczy całego społeczeństwa w ciągu jednego wydarzenia. Po prostu ludzie pradawni tak jak wielu wokół nas, mimo upomnień ze strony różnych ludzi, uznali że Boga nie ma i odwrócili się od wszelkiej nauki. Wtedy zginęli zupełnie wszyscy oprócz Noego i jego rodziny, którzy byli cały czas po stronie Boga. Tylko oni. Teraz oprócz tego zapewnienia że Bóg jednym kataklizmem nie zlikwiduje całej ludności mamy jeszcze wolną wolę od Jezusa. Wcześniej nie było wolnej woli choć ludzie także sami sobie robili co chcieli ale nie wszyscy. Co do tej całej bijatyki to ja już kończę bo i tak każdy z nas idzie po swojemu. Ja powtarzam że wierzę w Pismo w obecnej postaci i nikt mnie z tej drogi nie zdejmie. A te wszelkie dociekania i poszukiwania prawdy moim zdaniem są bez sensu tak jak dociekanie o istnieniu UFO. Pewne jest że stary oryginalny tekst nie został w pełni przetłumaczony bo wiele znaków jest nieczytelnych lub niezrozumiałych i stąd wiele wyrazów ma znaczenie domyślne i to w każdym późniejszym przekładzie. Z tego co mi wiadomo to do dziś wielu ludzi pracuje nad zrozumieniem tych tekstów i stąd co rusz nowe i dokładniejsze przekłady biblii. Szalony nadal mnie zadziwiasz. Ja sobie nie zaprzeczam. Uważasz że Cię atakuję mimo że rozumiesz Pismo po swojemu. Super. Napisałeś że Bóg jest mściwy przytaczając tylko krótkie zdania a właściwie wypowiedzi postaci. Miały one miejsce głównie w sytuacji upominania ludu a nie określania jaki jest Bóg. Skoro uważasz że czytałeś całość to przecież wyraźnie jest tam napisane że ludzie oddawali cześć innym bóstwom. Chyba że dostrzegasz te opis wydarzeń jakoś inaczej. Jest napisane XYZ i chyba nie dostrzegasz tego jako ZYX? Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
05.04.2014, 23:01
skrzypas napisał(a):Jeden władca miał wiele żon i mnóstwo dzieci.Jak dzisiaj w niektórych kulturach, nic nadzwyczajnego ale zarazem sprzeczne z tym co "Bóg" nakazuje i mówi o małżeństwie. skrzypas napisał(a):Dał życie tylko Noemu i jego najbliższym oraz wybranym zwierzętom.Otóż nakazał zabrać po parze z każdego gatunku (poczytaj w biblii), darując życie Noemu jednocześnie dał przyzwolenie na kazirodztwo które jest obecnie traktowane jako coś strasznego. skrzypas napisał(a):Wcześniej nie było wolnej woligdzie Ty to wyczytałeś ? Z tego co ja wiem to w biblii jest napisane że "Bóg" stworzył człowieka i dał mu wolną wolę aby odróżniał się od zwierzęcia. skrzypas napisał(a):A te wszelkie dociekania i poszukiwania prawdy moim zdaniem są bez sensu tak jak dociekanie o istnieniu UFO.Istnienie obcej cywilizacji jest bardziej prawdopodobne niż istnienie "Boga" i szaleństwem byłoby twierdzić że w całym wszechświecie tylko nasza cywilizacja jest jedyna, tak nie jest i nawet sam Papierz JP II przyznał iż kościół nie wyklucza istnienia innych form żywych we wszechświecie. skrzypas napisał(a):Pewne jest że stary oryginalny tekst nie został w pełni przetłumaczony bo wiele znaków jest nieczytelnych lub niezrozumiałych i stąd wiele wyrazów ma znaczenie domyślne i to w każdym późniejszym przekładzie.Stary testament został spisany w języku aramejskim który wcale nie jest taki nadzwyczajny, powodem przekłamań w biblii jest zupełnie co innego (o tym w innym wątku). skrzypas napisał(a):Miały one miejsce głównie w sytuacji upominania ludu a nie określania jaki jest Bóg.Otóż nie odbieram tego jako upominanie a raczej jako zastraszanie, skoro to nie jest prawda to dlaczego tak kłamali na temat "Boga" ? W biblii jest również napisane że "Bóg" zakazał modlenia się do figurek i obrazków (co właśnie było uważane za oddawanie czci innym bóstwom) a co dzisiaj jest w praktycznie każdym domu i kościele ? Sami idąc do kościoła modlicie się do obrazków i figurek które ktoś kiedyś sobie stworzył i uznał za wizerunek "Boga" a czego tak na prawdę "Bóg" zakazuje. Koniec moich wypowiedzi w tym temacie, jak będę miał czas to stworzę film w którym przedstawię więcej za i przeciw, na pewno wywołam tym burzę ![]() szalony napisał(a):Cytat:Jeden władca miał wiele żon i mnóstwo dzieci.Jak dzisiaj w niektórych kulturach, nic nadzwyczajnego ale zarazem sprzeczne z tym co "Bóg" nakazuje i mówi o małżeństwie. Bóg niczego nie nakazuje i nie mówi tylko z a c h ę c a do przestrzegania zasad. Zachęta a nakaz to wiesz: dzień i noc. Bóg powiedział dawno temu że jeśli będziemy stosować się do zasad to zapewni nam i szczęście i dobrobyt. To co jest dzisiaj sprzeczne to jest wynik nauki Chrystusa a nie zwyczaje starego testamentu. szalony napisał(a):Cytat:Dał życie tylko Noemu i jego najbliższym oraz wybranym zwierzętom.Otóż nakazał zabrać po parze z każdego gatunku (poczytaj w biblii), darując życie Noemu jednocześnie dał przyzwolenie na kazirodztwo które jest obecnie traktowane jako coś strasznego. Jak wyżej: zwyczaje starego testamentu są zwyczajami zamkniętymi naukami Jezusa. Po potopie Bóg im na to zezwolił i jest to wyraźnie napisane: "rozmnażajcie się abyście zapełnili ziemię". Jezus już na to nie pozwalał i mówił że takie zachowania nie przyniosą ani szczęścia ani dobrobytu. szalony napisał(a):Cytat:Wcześniej nie było wolnej woligdzie Ty to wyczytałeś ? Z tego co ja wiem to w biblii jest napisane że "Bóg" stworzył człowieka i dał mu wolną wolę aby odróżniał się od zwierzęcia. Cóż jestem tylko człowiekiem. Pewnie coś pomieszałem ale za jakiś czas spróbuję to wyprostować. szalony napisał(a):Cytat:A te wszelkie dociekania i poszukiwania prawdy moim zdaniem są bez sensu tak jak dociekanie o istnieniu UFO.Istnienie obcej cywilizacji jest bardziej prawdopodobne niż istnienie "Boga" i szaleństwem byłoby twierdzić że w całym wszechświecie tylko nasza cywilizacja jest jedyna, tak nie jest i nawet sam Papierz JP II przyznał iż kościół nie wyklucza istnienia innych form żywych we wszechświecie. Form żywych ale nie istot. Istota a forma to dwie zupełnie inne rzeczy. Encyklopedia wiele wyjaśnia. Forma jest bliżej fauny i flory a nie istot ludzkich. Ufo to twór ziemski a nie jakieś ultra nieznane maszyny. Hitler nad tym pracował a Bóg wie kto przed nim. szalony napisał(a):Cytat:Pewne jest że stary oryginalny tekst nie został w pełni przetłumaczony bo wiele znaków jest nieczytelnych lub niezrozumiałych i stąd wiele wyrazów ma znaczenie domyślne i to w każdym późniejszym przekładzie.Stary testament został spisany w języku aramejskim który wcale nie jest taki nadzwyczajny, powodem przekłamań w biblii jest zupełnie co innego (o tym w innym wątku). No na pewno zwłaszcza że wielu ksiąg i część pism w ogóle nie odnaleziono. Wiele pism jest niekompletnych. Od lat już słyszę o zatajeniach różnych spraw i najwięcej z tego jest tylko samego szumu i nic więcej, nic. Nic się nie dzieje. szalony napisał(a):Cytat:Miały one miejsce głównie w sytuacji upominania ludu a nie określania jaki jest Bóg.Otóż nie odbieram tego jako upominanie a raczej jako zastraszanie, skoro to nie jest prawda to dlaczego tak kłamali na temat "Boga" ? Od razu kłamali. Pouczali. Powiedzieli wprost że jeśli się nie opamiętają to cierpliwość boża się skończy. Przecież my zostaliśmy stworzeni na obraz i podobieństwo Boga i ile jest w nas cierpliwości? Ilu z nas traci cierpliwość? Część lub raczej większość jak nie wszyscy. Wytłumaczenie nasuwa się samo. szalony napisał(a):W biblii jest również napisane że "Bóg" zakazał modlenia się do figurek i obrazków (co właśnie było uważane za oddawanie czci innym bóstwom) a co dzisiaj jest w praktycznie każdym domu i kościele ? Sami idąc do kościoła modlicie się do obrazków i figurek które ktoś kiedyś sobie stworzył i uznał za wizerunek "Boga" a czego tak na prawdę "Bóg" zakazuje. OK. Studiowałeś sporo ale widocznie nie dostrzegłeś tego że malarze ikon i rzeźbiarze posągów byli natchnieni przez Ducha Świętego. Już nie pamiętam ale niektóre z obrazów były malowane poprzez bezpośredni kontakt z Matką Bożą czy z Jezusem. Jest także nadzwyczajnie namalowany wizerunek Jezusa, który nie był malowany przez człowieka i został sprawdzony przez naukowców, którzy udowodnili jego nadzwyczajność a wiadomo jak nauka postrzega Boga. szalony napisał(a):...na pewno wywołam tym burzę Nie mogę się doczekać ![]() Dla ogólnego zrozumienia nie kłócę się z tobą lecz stoję po prostu po drugiej stronie i nigdy nie pozwolę na takie oszczerstwa wobec jedynego Boga. Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
06.04.2014, 04:03
skrzypas napisał(a):Bóg niczego nie nakazuje i nie mówi tylko z a c h ę c a do przestrzegania zasad. Przytocz te zachęty. Trochę tych zachęt masz tutaj: http://www.strona0biblii.republika.pl/slowa_b.html skrzypas napisał(a):Jezus już na to nie pozwalał i mówił że takie zachowania nie przyniosą ani szczęścia ani dobrobytu. Poproszę o odpowiedni fragment, jeśli można by móc go zinterpretować względem języka hebrajskiego, oraz przetłumaczonym dzisiejszym. skrzypas napisał(a):Form żywych ale nie istot. Istota a forma to dwie zupełnie inne rzeczy. Ufo to twór ziemski? Skąd możemy to wiedzieć? Skąd to założenie. Skoro to twór ziemski, to dlaczego nie żyje na Ziemi, jak wgl może być inteligentniejszy, jak mógł zostać stworzony przez człowieka? Rozumiem twór Boski, ale ziemski? Raczej nie. Forma, istota nie poruszajmy tego, bo to już kategoria systematyczna skrzypas napisał(a):Są także nadzwyczajnie namalowany wizerunek Jezusa, który nie był malowany przez człowieka i został sprawdzony przez naukowców, którzy udowodnili jego nadzwyczajność a wiadomo jak nauka postrzega Boga. To kto go namalował? Też się z tobą nie kłócę, lecz staram się jakoś przez Ciebie poruszone kwestie wyjaśnić. Mógłbym jeszcze inne kwestie poruszyć, lecz nie widzę potrzeby, bo to twoje zdanie, a jak widać, każdy ma inne. Spróbujmy zrobić coś wspólnie i przeanalizować, jeśli dostarczysz odpowiedzi na powyższe pytania, nie sama mową, a jakimiś dowodami/faktami.
06.04.2014, 18:15
skrzypas napisał(a):Bóg powiedział dawno temu że jeśli będziemy stosować się do zasad to zapewni nam i szczęście i dobrobyt.Nie tak dawno temu to samo powiedział TUSK ![]() skrzypas napisał(a):Form żywych ale nie istot. Istota a forma to dwie zupełnie inne rzeczy.Otóż forma żywa jest synonimem istota żywa ale mniejsza z tym, chodziło o to że Papież przyznał że kościół nie wyklucza istnienia odpowiednika człowieka na innej planecie. skrzypas napisał(a):Ufo to twór ziemski a nie jakieś ultra nieznane maszyny.UFO inaczej NOL to niezidentyfikowany obiekt latający i równie dobrze mogą to być maszyny ziemskie jak i pozaziemskie skrzypas napisał(a):No na pewno zwłaszcza że wielu ksiąg i część pism w ogóle nie odnaleziono.A wiele pism i ksiąg zniszczono na rozkaz kościoła bo zapisane w nich treści nie pasowały kościołowi skrzypas napisał(a):Od lat już słyszę o zatajeniach różnych spraw i najwięcej z tego jest tylko samego szumu i nic więcej, nic. Nic się nie dzieje.To zainteresuj się tajnym archiwum watykańskim do którego nikt poza kilkoma osobami nie ma prawa wstępu, jest tam wiele ksiąg które nie zobaczą światła dziennego. Tajne archiwum istnieje i fakt jego istnienia również potwierdził JP II krótko przed śmiercią podając przykład przechowywania w nim ksiąg które kościół utajnił wieki temu. skrzypas napisał(a):Powiedzieli wprost że jeśli się nie opamiętają to cierpliwość boża się skończy.Czyli jednak nie jest taki miłosierny i dobrotliwy skoro mu nerwy puszczają. skrzypas napisał(a):Jest także nadzwyczajnie namalowany wizerunek Jezusa, który nie był malowany przez człowieka i został sprawdzony przez naukowców, którzy udowodnili jego nadzwyczajność a wiadomo jak nauka postrzega Boga.Jest także stworzona przez naukowców wizualizacja przedstawiająca Jezusa i ni jak ona się ma do tego co przedstawiają obrazki jezusa w kościele. Poza tym żaden obraz czy figurka choćby nie wiem jak nieziemska i super mocami nie może być czczona i nie można się do niej modlić bo tego ***** zakazał "Bóg"
Zabawne jak przy pomocy strachu przed wiecznym cierpieniem i manipulacji od najmłodszych lat, oraz podświadomej chciwości zbawienia, ludzie stają się marionetkami innych ludzi. Wiara "na wszelki wypadek", bo tak wygląda dziś katolicyzm... Temat, którego nie da się rozwiązać, bo przecież broniącej Boga stronie, nie wolno zwątpić, byłaby to zdrada, a to wiąże się z cierpieniem. Misją ludzi pokroju kolegi wyżej, jest bezgraniczna obrona swoich "racji", bez względu na wszystko, bez logiki, byle jak, ważne że jednak. Kółko się zamyka, nie przegadasz "parafian".
Również jestem ateistą, również miałem styczność z Biblią i Koranem, ale muszę przyznać, że o wiele przyjemniej czytało mi się inne fantasy, jak na przykład autorstwa Tolkiena, Martina, czy chociażby Sapkowskiego. Pismo Święte przerabia się nudno i ciężko, jedynym plusem jest ubaw z wierzących, którzy traktują poważnie tę książkę, w teorii, rzecz jasna, bo przecież w kręgu zainteresowanych się jej nie czyta, wierzy się za to na słowo przedstawicielom kościoła, który od wieków manipulował szarą masą. Gdzie tu zgodność, gdzie logika? Czy to ważne? Ponoć miejsca w raju rozdają za ślepą wiarę, więc po co kombinować. Ateiści nie są ludźmi, którzy na siłę chcą krytykować. Ich priorytetem nie jest zwalczanie religii i promowanie racjonalnego myślenia. Oni mają to gdzieś i krótko mówiąc, nie lubią być dymani w du... Tyle. P.S. Szacunek dla Ciebie Tony, że masz cierpliwość na taką dyskusję. Czekam na Twoje nagranie, które chętnie obejrzę. Mam nadzieję, że uda Ci się je zrealizować.
07.04.2014, 02:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2014, 12:31 przez Swordancer.)
da Vinci napisał(a):Ateiści nie są ludźmi, którzy na siłę chcą krytykować. Ich priorytetem nie jest zwalczanie religii i promowanie racjonalnego myślenia. Oni mają to gdzieś i krótko mówiąc, nie lubią być dymani w du... Tyle. ![]() ![]() ![]() ![]() Nie czuję, nienawidzę, nie myślę... Jestem parapetem! ![]() ![]() ![]() Najlepiej jest złożoność człowieka uprościć, do minimum. Dziś wierzymy w równoległe wszechświaty, czarne dziury, ciemną materię, ale przecież to coś innego, to jest udowodnione naukowo! Poznawanie nie jest złe nawet jak się wykracza poza obraz, który można poznać i to nas wszystkich łączy, dlatego wiara w Boga nie musi szkodzić jeśli nie postrzega się takich ludzi, jak ludzi innej, gorszej kategorii. Mimo ogólnego charakteru posta, nie uważam za takich ateistów, czy agnostyków, to ludzie tacy jak ja, i wiem, że po obu stronach są ludzie tacy jak ja, którzy szanują swoje poglądy, nie ingerują w wojny i konflikty, jeśli któraś ze stron nie jest brutalnie traktowana. Właśnie to się liczy, sprzeciwiać się samej krzywdzie, a nie pokazywać głupie transparenty, czy obwieszczać się super racjonalistą. Pokazywać na każdym kroku swoją wyższość i uważać siebie za wielce pokrzywdzonego tylko dlatego, że paru głupków, których nikt nie nakazuje ci słuchać powiedziało, że jako niewierzący jesteś zły. Ludzie którzy własnie słuchają pojedynczych bałwanów dają się sprowokować do bezmyślnego działania, na korzyść polityki, czy korporacji, ich wrogiem jest kościół, choć za krzywdę odpowiada jedna, czy kilka osób, które do niego należą. Ten racjonalizm, to chyba tylko na tych sloganach się znajduję i nie mówię tu sensie ich treści, a samym napisie. Oglądałem wywiady z ruchów antykościelnych. Naprawdę racjonalni ludzie, których priorytetem nie jest krytykowanie, a na transparentach głupszych sloganów wypisać się nie dało. Moim zdaniem przesadzasz, bo nie można poznać całego świata, więc każdy ma prawo wierzyć w co mu się zechce, przynajmniej poza incydentami nie brnie to w złym kierunku. Ta szara masa może i czasami pie****i głupoty, wierzy w różne dyrdymały, ale przynajmniej trzymają pół świata za jaja, a cześć drugiej połowy która nie godzi się z tym, staje się ofiarą medialnej propagandy pokazywanej w telewizji, a ta pokazuje to tylko dla kasy i polityki. Marsze hemoseksualistów, ateistów, zwolenników marihuany, kasa, kasa, kasa... Oczywiście tutaj, to nie szara masa, tylko wybitni racjonaliści, umysły wyższe. Dla mnie jest tak, że po obu stronach, o ile w ogóle można to stronami nazwać, są ludzi wybitnie inteligentni i nie koniecznie rządni władzy, czy kontroli. Co prawda podobnie jak u Ciebie, dla mnie pisma święte, to zwykła książka, to i niczego absolutnie nie wykluczam. Na wszelki wypadek? Nie! Z czystej potrzeby. Ojciec protektor? Nie. Życie to nie koniec? Tak. Zycie jest zajeb**Te, jak je się potrafi wykorzystać, ale dla mnie za krótkie. Co to jest 20 lat życia po 30 latach tyrania, aby zostać kimś, a potem starzeć się i tylko obserwować owoc swoich osiągnięć. Niekórym to nie wystarczy, ja wierzę, bo chcę trwać wieczność i to jest mi potrzebne, a sam Bóg, to dla mnie wiele rzeczy, nie koniecznie mistyczna postać, która wykreowała świat. Każdy może dzisiaj założyć sektę i mieć własnych pionków. Każdy może zwołać na facebooku marsz ateistów, homoseksualistów, anty ACTA, czy nawet fanów Battlefileda. Wszyscy podlegamy kontroli w ten czy inny sposób, żaden nie jest wolny. Niektórzy jak Ty czy ja potrafią jednak odnaleźć się w świecie i nie zwracać uwagi na to, że jego życiem rządzą inni, rządzą nim organizacje, państwa itd. Adaptuję się, żyję i sram na to co mi szkodzi, a kościół mi nie szkodzi, szkodzą mi ludzie tworzący konflikty. Można nawet wierzyć w dyrdymały, ponieważ jak sam wielokrotnie wspominałeś, liczy się szczęście, a wolny w pełni nikt nigdy nie będzie, od świata pełnego różnorodnej dominacji. Dla mnie szara masa to ludzie, a nie parafianie, bo nie da się uciec od świata na stałe, chyba, że to życie po śmierci faktycznie istnieje, w co chcę wierzyć i wierzę. Dlatego nie zamierzam uczestniczyć w podważaniu autorytetu kościoła i nazywaniu jego członków pionkami, czy szarą masą, głupkami, bo to prowadzi do podziału, a ja tego nie szukam i nikt nie powinien. Jeszcze nie jedno głupie "coś" w życiu zrobimy...
Czytałem kiedyś na forum posta da Vinci w temacie religii i moim zdaniem tamte słowa + te z tego wątku uderzają w sedno.
Ja też nie wierzę, Bóg nie jest litościwy, wystarczy rozejrzeć się po świecie. My nie znamy teraz zła, ale 3/4 ludzi na świecie ma przeje*** życie. Wieczne wojny, głód i ubóstwo... Gdzie tu litość? W imię czego? Czytam wypowiedzi Skrzypka i nie mogę ze śmiechu. Kabaret. Dziwi mnie, że młodzi ludzie są jeszcze w stanie głosić takie poglądy. ![]()
07.04.2014, 15:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2014, 15:21 przez Swordancer.)
|