No i znowu próbujesz mnie zbałamucić.
Stosujesz się do starego prawa mojżeszowego, które już nie obowiązuje.
Prawo mojżeszowe obowiązywało tylko Izraelitów a nie przyszłe pokolenia.
Chyba nie jesteś pradawnym Izraelitą?
Jezus dla nas umarł na krzyżu aby nas zbawić.
Między innymi tym zbawieniem było zakończenie stosowania się do prawa mojżeszowego.
Bóg ustanowił szabat dla ludu izraelskiego. Chrześcijan szabat nie obowiązuje.
10 przykazań należało do prawa mojżeszowego ale czy to oznacza że już nie trzeba go stosować?
Lud został odkupiony. Jezus poprzez śmierć na krzyżu wyzwolił nas spod sideł starego prawa.
Jezus ustanowił nowe prawo wolności. Teraz mamy wolny wybór.
Jeżeli wybieram ścieżkę chrześcijaństwa to moim drogowskazem jest 10 przykazań.
Dzięki 10 przykazaniom wiem co podoba a co nie podoba się Bogu.
Mogę się do tego stosować albo i nie. Mam przecież wolny wybór.
Wybierając jednak drogę do Królestwa Niebieskiego powinienem stosować się do zasad obowiązujących w 10 przykazaniach.
Lud odkupiony wystawiony jest teraz na próbę wiary.
Teraz już nie ma starego prawa do którego należało się stosować.
Jest nowe prawo własnego wyboru jednak drogą do zbawienia jest podążanie za zasadami chrześcijaństwa.
Zasady te zostały ustanowione przez lud odkupiony na wzór starego prawa.
Kto stosuje się do prawa zostaje potępiony bo ważniejsze staje się prawo od wiary w Boga.
Teraz Bóg już widzi kto chce dostać się do Królestwa Niebieskiego a kto nie.
Bóg chce abyśmy wszyscy tam się dostali dlatego podpowiada nam co mamy robić.
Daje nam znaki i tym podobne ale oficjalnie nie staje przed naszym obliczem i nie rozmawia z nami w cztery oczy.
Drogą do Królestwa Niebieskiego jest stosowanie się do przyjętych zasad chrześcijańskich.
Biblia Święta jest pismem które ma służyć
do nauki o Bogu i dziejach Jezusa tak jak książka o literkach do nauki języka.
Drogowskazem są nauki w nim (piśmie) zawarte. Aby ułatwić i nam drogę Bóg poprzez chrześcijan o czystym sercu ustanowił nowe zasady, które obowiązują każdego kto chce wstąpić do Królestwa Niebieskiego.
Stosowanie się do zasad nie jest proste ale o tym nie tutaj (forum) i nie teraz (dziś).
tonyviroos napisał(a):jego nakazów i tego co kazał zapisać w biblii
Jeszcze jedno...
Bóg niczego nam chrześcijanom nigdy nie nakazywał i nie dawał nam rozkazów.
Biblia jest jak Kronika. Spisano w niej dzieje samego Boga od stworzenia świata, dzieje Jezusa od jego narodzin do śmierci i dzieje apostołów.
Bóg niczego w Biblii nie nakazuje. Bóg nie kazał nikomu pisać Biblii. To ludzie sami chcieli aby świat dowiedział się o Bogu i stworzyli Biblię.
Info dla każdego:
Bóg stworzył 10 przykazań i to one obowiązywały ale tylko do śmierci Pana Jezusa.
Prawo mojżeszowe już nie istnieje i wraz z nim nie ma już nakazów i zakazów.
Chcesz się podobać Bogu to wedle własnej woli zastosuj 10 przykazań w swoim życiu.
Jeżeli nie chcesz to rób jak chcesz bo teraz masz wolny wybór i żadne nakazy ani zakazy Ciebie nie obowiązują.
Bóg Tobie nie rozkazuje tylko podpowiada co możesz uczynić aby żyć z nim w zgodzie i być dobrym i miłosiernym człowiekiem.