Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak poradzić sobie z trądzikiem?
(10.01.2016, 21:37)Swordancer napisał(a): trwałe wysuszanie skóry nie sprzyja usuwaniu trądziku
Oczywiście, że tak. :) Bah, żadne wysuszanie skóry nie sprzyja usuwaniu trądziku wbrew pozorom, nawet przy tłustej cerze. Wysusza się tylko punktowo miejsca, w których coś nam wyskoczy. :) A lepsze niż używanie toniku do otwierania i toniku do zamykania porów jest kupienie szczoteczki do twarzy. :)
Buźkę się szczotkuje żelem antybakteryjnym lub mydłem siarkowym, spłukuje ciepłą wodą, przemywa tonikiem zamykającym pory i smaruje lekkim nawilżającym kremem. :)
Szczoteczka ma jeszcze tę zaletę, że oprócz lepszego oczyszczania poprawia ukrwienie skóry a to też wpływa pozytywnie na walkę z pryszczami. :)
  Odpowiedz
No oczywiście, tylko wysuszenie skóry bardziej sprzyja jej łuszczeniu, a wiec stopniowej zmianie naskórka, który może być dość brzydki po zagojonym pryszcza, stąd ludzie lubią sobie wysuszać skórę na twarzy, jednak znacznie lepiej jest używać kremu matującego, regularne używanie daje świetne rezultaty, tylko trzeba być cierpliwym. Mydła siarkowego nie próbowałem. Każdy widzę ma swoje metody. :D

Jeśli chodzi o toniki, to jak nie czujecie jak wam się pory otwierają po jego zastosowaniu, to tonik jest *****y. Ja jak użyję swojego, to czuję dosłownie jak "rozpręża" mi się skóra na twarzy. Po czasie skóra się przyzwyczaja i już tego tak nie czuć, ale tonik wciąż działa.

Myślę, że głównym źródłem problemów u ludzi z trądzikiem są dwa czynniki. Po pierwsze, nie potrafią się oprzeć pokusie dotykania skóry twarzy rękoma i opierania twarzy na ramionach podczas snu, oraz brak chęci wybrania się do sklepu kosmetycznego. Zróbcie sobie listę rzeczy o których wspominaliśmy w tym wątku, weźcie trochę gotówki i zróbcie zakupy, czy to w drogerii, aptece i kupcie wszystko. Po tym i rozpoczęciu regularnego używania, nie ma szans by zwykły trądzik wciąż się pojawiał, a już na pewno nie w takich ilościach jak kiedyś.

Ja mam jeszcze jakiś wysyp pryszczyków, to tylko jak zaniedbam te środki i po paru okropnych wyskokach biegnę wręcz do sklepu. Bywa tak niestety, życie pędzi i się k***a nie zatrzymuje.
  Odpowiedz
Dużo w kwestii brzydkiej cery robi też jedzenie, co już zaznaczyłam wcześniej. :) Dobra dieta i moje i Swordancera patenty powinny pomóc. :) A jak nie pomogą- to polecam udanie się po skierowanie na badania poziomu hormonów, bo niestety- jak higiena i dieta nie skutkują, to problem może być poważniejszy, niż się wydaje.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 11 gości