Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
(18.02.2011, 22:53)allegro997 napisał(a): Mi się wydaje, że oni nie do końca przemyśleli sprawę z punktami. Tak jak ja teraz zarabiam 7tysi dziennie to w miesiącu zarobię ponad 200tysięcy. To jest na 3 chomik maniaci. Czyli mogę rozdać kumplom i sobie. I oni poprostu nie wiedzą jak z tego wyjść i nadal zarabiać. To najprościej jest wszystko skasować do zera i dalej jazda. Bo jeśli to nie jest prawda to jakie oni mają zabezpieczenia, że tyle kont okradają? Przecież nie ma żadnego portalu, żeby tyle włamań na raz było. tu non stop coś się dzieje. Tylko mam pytanie czemu? Jak ktoś tak hasła łatwo łamie? Dla mnie to jest conajmniej dziwne.
Admini chomika nie muszą znać twojego Hasła i loginu wystarczy im twój numer ID czyli numer danego konta w bazie danych użytkowników portalu, posiadają oni również dopisywarkę transferu i Punktów na swoich panelach administracyjnych, wystarczy że wyszukają twoje ID, wkleją je w dopisywarce i wpiszą co chcą odjąć z danego konta i ile tego ma być, podobnie jest w grach typu Ugamelie ( Wiem o tym bo byłem Adminem na jednej z takich gier). Ponadto co za filozofia dla adminów chomiczka wyszukać ciebie na liście i z odpowiedniej rubryki wziąć hasełko.
Powiem krótko, zwięźle i na temat. Dla administratorów to jest na rękę, że giną punkty i dlatego nic z tym nie robią. Takie jest moje zdanie i myślę, że słuszne
19.02.2011, 01:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2011, 01:42 przez adam-as.)
Zabrali punkty ponieważ pewien niemądry "Motylek" (wiecie o kogo chodzi) ma ich tyle że postanowił sobie zarobić na allegro. Piszę niemądry, ponieważ ręce mi opadły jak zobaczyłem jego aukcję.
Donosicielstwo na chomiku jest na porządku dziennym więc uważajcie, a najlepiej stosujcie się do regulaminu chomika.
Czy słusznie mu zabrali punkty?
Oczywiście. Wystarczy wejść w skrzynkę odbiorczą (PW) Motyla i sprawdzić kto podziękował, komu wpłynęły punkty zgodnie z aukcją i co? Nie wiadomo? Wszystko wiadomo. Niektórzy próbują zrobić tu sobie mały grajdołek zapominając o tym czyj to jest portal i do kogo należy ostatnie zdanie. Pamiętajcie że administracja chomika nie musi znać waszych haseł, żeby wejść na Wasze konto!
Oczywiście administracja chomika też ma swoje za uszami o czym już nie raz miałem okazję się przekonać...
Zasada jest jednak prosta - nie podoba się? to spadaj - mamy jeszcze 2 miliony użytkowników a dziennie nowych przybywa tyle, że śmiało możesz zrobić wypad - hasta la vista baby.
Ale mam jeszcze pytanie. Czy nie uważacie, że administracja powinna najpierw mnie poinformować (pouczyć), że kupowanie oraz sprzedawanie punktów są zabronione? Bo wiecie ja straciłem mało (150tyś), ale co by było gdybym kupił punktów za 200-300zł?? Bo ogólnie miałem na punkty taką gotówkę tylko bałem się odrazu kupować ze względu na kradzieże, o których ostatnio głośno. Moim zdaniem jak nie potrafią sobie z tym procederem poradzić to niech zablokują możliwość przelewów i tyle. A co do wypowiedzi "adam-as". Fakt, że jak się nie podoba to mogę spadać .... ale niech oni się liczą z tym, że coraz więcej osób będzie spadać i niedługo tylko złodzieje (czyt. administracja) zostaną. Kurde niedawno "obuto" mnie na allegro, a teraz na chomiku .... jak nie wiatr w oczy to *uj w *upe [sorry za wyrażnie]
(20.02.2011, 16:51)Saibo napisał(a): Czemu mają Cię pouczać skoro masz wyraźnie napisane w regulaminie, że nie wolno kupować, sprzedawać etc punktów.
Dokładnie - chomikuj.pl to nie kodeks cywilny. Mogą Cię kopnąć kiedy tylko będą chcieli. Wierz mi - zapomnij o moralności - na chomiku takiej nie ma. Zresztą nie tylko na chomiku...
To ich portal i nikomu nie muszą się tłumaczyć dlaczego jak na co...
chyba, że sami naruszą prawo...
Punkty... Przyznawane za pobrane od nasz pliki - gdzie tu jest prawo...
Pewnego razu, udostępniałem na swoim chomiku 13 GB free, niedużo ale free było. Sam jednego pliku z tego nie pobrałem. Następnego dnia logując się na chomika, pierwsze moje spojrzenie w przyznane punkty... 2600 punktów za 13 GB - które pobrali inni użytkownicy chomikuj.pl
Załamka... i pierwsze postanowienie, to pisanie do administracji chomikuj.pl - z zapytaniem gdzie są punkty za 13 GB free. Po kilku dniach otrzymuję o nich e-maila z odpowiedzią...
Co tu powiedzieć... sami się przyznali do - nie będę pisał brzydkiego słowa.
W odpowiedzi od nich otrzymałem, wyszczególnienie, kto i jaki plik pobierał ode mnie w danym dniu. Suma wielkości plików z 13 GB by się zgadzała, suma punktów w przeliczeniu za pobrane pliki też by się zgadzała.
Zapomnieli tylko dopisać, z jakiej przyczyny na mojego chomika trafiło tylko 2600 punktów, gdy otrzymałem za ten dzień 8700 punktów. 6000 punktów poleciało gdzieś bokiem, omijając z daleka mojego chomika. Dałem spokój i więcej nie pisałem do nich w sprawie brakujących 6000 punktów.
Prawo.... wielce powiedziane...
Pytanie
To po co można przelewać punkty jak aministracja je usunie bo myśli że ktoś je kupił ??
Skąd administracja wiedziała że on te punkty kupił?
(18.02.2011, 23:16)kerrax napisał(a): ... Ponadto co za filozofia dla adminów chomiczka wyszukać ciebie na liscie i z odpowiedniej rubryki wziąść hasełko.
Co do teorii o wyciąganiu hasła z rubryki: nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, hasła w bazie danych nie są przechowywane w postaci jawnej np. Twoje hasło brzmi "hasło" i w takiej postaci jest w bazie. Wszystkie hasła w bazie danych są kodowane i możesz jedynie odczytać hash, zazwyczaj jest to MD5.
Co do włamań przez administrację na Wasze chomiki to sprawa wcale nie jest taka skomplikowana, chomikuj posiada odpowiedni skrypt monitorujący każde konto, skrypt ten zlicza zdobyte punkty i wszystkie przelewy, ponadto są skrypty do monitorowania allegro na określone frazy w aukcjach. Jaka więc filozofia w tym żeby napisać kolejny skrypt który nam porówna wyniki z 2 baz i wyświetli pasujące do siebie dane ?
Kolejna sprawa to jakość haseł stosowanych przez userów chomikuj.pl, wystarczy odpalić odpowiedni program, który nam skanuje konta chomikuj.pl i do nazw chomika dopasowuje hasła ze słownika. Po kilku minutach działania takiego programu ilość wyników jest ogromna.
Ogólnie cały skrypt chomikuj jest tak dziurawy jak ser szwajcarski więc nie dziwcie się że tyle jest włamań.
I jeszcze jedna kwestia, naiwność ludzi, spotkałem w sieci kilka stron które oferują "darmowe punkty" wystarczy podać nazwę chomika i hasło, efekt wiadomy - konto przejęte przez właściciela strony z "darmowymi punktami"