Prawa autorskie
|
23.01.2015, 21:30
Witam ostatnio w poniedziałek była u mnie policja zabrali mi komputer za ściągnięcie jakiegoś filmu. Jaka kara moż e mi grozić ?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
23.01.2015, 22:30
Jeżeli nie robisz sobie jaj to: Raczej kary nie będzie, bo kare mogą otrzymać osoby, które udostępniają, a który pobierają nie powinny (chyba, że brałeś z torrentów, to wtedy zarówno pobierasz, jak i udostępniasz).
Tak przy okazji Smiley - fajna sygnatura, mam nadzieję, że ci jej nie usuną
24.01.2015, 20:03
Jaj sobie nie robie. Film sciagnolem z chomikuj posiadam tam swoje konto. Sprawa jest utrudniona ponieważ w chwili obecnej jestem w niemczech. Czy usuniecie konta w tej chwili cos da?
24.01.2015, 23:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2015, 23:07 przez Swordancer.)
Moment, czyli nie udostępniałeś, tylko pobrałeś? Jeśli tak, to nic Ci nie grozi. Prawo zabrania udostępniania materiałów chronionych prawem autorskim, nie pobierania, pobierać sobie możesz do woli za wyjątkiem oprogramowania na licencji, masz też prawo przechowywać to na własny użytek. Nic Ci nie grozi, chyba, że na Twoim komputerze znajdą nielegalne oprogramowanie, łamanie licencji może być karane. Jeśli znajdą z kolei dowody udostępniania materiałów chronionych prawem autorskim, to mogą ewentualnie poinformować o tym właścicieli, a sąd może Cię ścigać tylko na wniosek poszkodowanego. Za samo pobranie, czy to filmu, muzyki nie można Ci nawet odebrać komputera, bo wtedy nie doszło do uzasadnionego popełnienia przestępstwa. Tylko jeśli Twój komputer może być dowodem w sprawie innego naruszenia bądź przestępstwa, mogą Ci go zabrać do zbadania. Jeśli złamano ten przepis możesz nawet złożyć skargę. Upewnij się, że chodziło i pobieranie i na jakiej podstawie Twój komputer został zabrany, czy policja miała uzasadniony powód. Wykonaj telefon do komisariatu z którego wysłano funkcjonariuszy i poproś o szczegóły sprawy.
|