Czy Bóg jest litościwy ?
Chyba nie bardzo, ten "Bóg" który niby jest tak litościwy jak wmawiają księża wielu wyznań wcale nie jest taki litościwy i miłosierny.
W samej biblii więcej jest napisane o tym jak to "Bóg" będzie karał i jakie to straszne plagi i inne badziewia spotkają tych wszystkich którzy na to zasługują.
Przeczytałem wiele odmian Biblii, wiele wydań i porównywałem ją z innymi tekstami religijnymi, doszedłem do wniosku że w każdym z tych pism przedstawia się "Boga" jako kogoś kto nas kocha ale za chwilę przytacza się kary i gniew jaki na nas spadnie jeśli nie będziemy postępować tak jak nam nakazuje "Bóg".
Kościół chrześcijański wraz z wszystkimi jego odmianami przedstawia nam obraz cudownego i miłosiernego "Boga" nie wspominając nigdy (a jeśli już do mało) o tym jaki ten "Bóg" jest na prawdę o czym wyraźnie napisane jest w Biblii.
Dzisiaj kogoś tak mściwego i tak okrutnego można by nazwać niezłym skurwy**nem lub jak kto woli zwyrodnialcem.
Przytoczę kilka fragmentów opisujących jaki ten "Bóg" jest "miłosierny i litościwy":
Cytat:Zazdrosnym i mszczącym się Bogiem jest Pan;
Mścicielem jest Pan i Władcą gniewu;
Pan mści się nad swymi wrogami i długo się gniewa na swoich nieprzyjaciół.
Nie dość że mściwy to jeszcze zazdrosny i pełen gniewu
Cytat:Rz 12:19
19. (...) Do Mnie należy pomsta. Ja wymierzę zapłatę - mówi Pan (...)
No to należy tylko czekać i liczyć że ta zapłata będzie mało okrutna
Cytat:Ez 25:17
17. "Dokonam na nich wielkiej pomsty za pomocą srogich kar. Wtedy poznają, że Ja jestem Pan, gdy dokonam na nich pomsty".
Tak, dostaniecie po tyłkach to się dowiecie kto jest kim
Cytat:Joz 24:19
19. "(...) On Bogiem świętym i jest Bogiem zazdrosnym i nie przebaczy wam występków i grzechów."
A ksiądz na religii mówił że "Bóg" nam wszystko wybaczy
Cytat:1 Tes 4:6
6. (...) albowiem jak wam to przedtem powiedzieliśmy, zapewniając uroczyście: Bóg jest mścicielem tego wszystkiego.
bez komentarza
Cytat:Iz 47:3-4
3. (...) Wezmę pomstę, nie oszczędzę nikogo.
No i sprawa się wyjaśniła, wszyscy mamy przerąbane
Mógłbym tak cytować jeszcze z godzinę, "Bóg" który jest litościwy przekazuje nam (w Biblii) również inne "mądrości" jak mamy postępować i jacy litościwi mamy być, np. w księdze powtórzonego prawa mamy jasno napisane
Cytat:Pwt 25:11-12
11. Jeśli się bić będą mężczyźni, mężczyzna i jego brat, i zbliży się żona jednego z nich i - chcąc wyrwać męża z rąk bijącego - wyciągnie rękę i chwyci go za części wstydliwe,
12. odetniesz jej rękę, nie będzie twe oko miało litości.
dlaczego ktoś tak miłosierny i litościwy nakazuje nam robić takie rzeczy ?
Podsumowując, "Bóg" nie jest litościwy i miłosierny, jest za to zbrodniarzem który za wszystko surowo nas chce karać i bez wahania (jak mamy przykład z biblii) zabije setki czy tysiące ludzi bo byli "źli", weźmy np. Sodomę i Gomorę czy potop, "Bóg" zabił wszystkich jak leciało, kobiety, dzieci, starców nie patrząc na nic poza zemstą na ludziach za to że postępowali źle.
W takim przypadku Hitler to pikuś ze swoimi obozami zagłady, on przynajmniej oszczędzał kobiety i dzieci (pomijając żydów i biorąc poprawki na "prawdziwą historię") ale mimo to nazywany jest zbrodniarzem, co w takim wypadku należałoby powiedzieć o "Bogu" ? Kim tak na prawdę jest ?
Pomijam już kwestię mordowania tysięcy niewinnych ludzi w imię "Boga" (krucjaty) bo to już jest temat na osobny wątek.
P.S.
Jestem ateistą ale przeczytałem dokładnie i ze zrozumieniem wiele tekstów religijnych (nie tylko chrześcijańskich) jak również rozmawiałem z wieloma teologami na tematy związane z wiarą więc wydaje mi się, że mam na ten temat odpowiednią wiedzę.
Osobom które zapewne zaczną krytykować ten post polecam aby najpierw przeczytały dokładnie biblię i zrozumiały to co tam jest napisane a dopiero potem krytykowały.