Jak to kiedyś było z nazwiskami?
|
06.01.2015, 02:33
Chciałbym mieć jakieś nietypowe nazwisko, które w kraju byłoby niepowtarzalne, brzmiało ciekawie, a mogłoby być stosowane jako prosta ksywka, coś osobliwego.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Devil, tak to prawda. Wystarczy się cofnąć kilkanaście wieków wstecz. Król Henryk Pobożny - nazwisko wiadomo skąd, inny przykład Bolesław Krzywoustny, Kazimierz Odnowiciel, Władysław Łokietek - dlatego, że był mały (przy okazji, podobno Łokietek miał 1,30 cm) Tak samo z miejscowościami. Tam, gdzie rosły niegdyś dęby czy nadal rosną, to miejscowość może nazywać się Dąbrówka, Dębowa, gdzie sosny tam Sosnowiec, tam gdzie konie kuto - Konin. Nad rzeką ebola w Kongo odkryto nowo chorobę w 1990 roku - nazwano ją po prostu ebola. Przykładów jest wiele. Zawsze można poszukać, poszperać co oznaczało nazwisko, które mam, poczytać fakty z nim związane ale i również ze swoją miejscowością w której się mieszka.
Sword, pisałem w poście wyzej wiadomość związaną ze zgalszaniem postów na telefonie przeze mnie. Nie idzie. androidplus, Nauczycielka sprawdza listę klasy w ktorej jest bardzo duzo uczniow przychodzi pora na Laske. - Laska - Jestem - odpowiada uczennica. - Gdzie ty jesteś, znów gdzieś się przesiadlas? - Za Kioskiem siedzi. - odpowiada jeden z uczniów Wczoraj Zawisza grała z Lechem - krzyczy jeden z uczniow, kibic z Poznania. - I co? - pyta się Stasio. - Zawisza przegrała. Takie moje suchary niedosuszone. Dla mnie ciekawym nazwiskiem byłoby: Antoni Poniatowski, Ignacy Złotkowski, Zygmunt Polański, Józef Frędrczak. Zagraniczne: Josh MCwaay, Ben Stephyn. "Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
11.03.2015, 18:55
(06.01.2015, 02:33)Swordancer napisał(a): Chciałbym mieć jakieś nietypowe nazwisko, które w kraju byłoby niepowtarzalne, brzmiało ciekawie, a mogłoby być stosowane jako prosta ksywka, coś osobliwego. Really?! Wiesz, ile mam problemów z dokumentami zawsze? Ja już mam nietypowe imię i nie-najpopularniejsze nazwisko. Jeszcze jakiś czas temu groziło mi zostanie 13. osobą w kraju o pewnym nazwisku, ale jakoś się wymigałam, na szczęście.
07.04.2015, 17:17
Szcewyk ? Dlaczego akurat takie ?
|