Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak to kiedyś było z nazwiskami?
Chciałbym mieć jakieś nietypowe nazwisko, które w kraju byłoby niepowtarzalne, brzmiało ciekawie, a mogłoby być stosowane jako prosta ksywka, coś osobliwego.
  Odpowiedz
Devil, tak to prawda. Wystarczy się cofnąć kilkanaście wieków wstecz. Król Henryk Pobożny - nazwisko wiadomo skąd, inny przykład Bolesław Krzywoustny, Kazimierz Odnowiciel, Władysław Łokietek - dlatego, że był mały (przy okazji, podobno Łokietek miał 1,30 cm) Tak samo z miejscowościami. Tam, gdzie rosły niegdyś dęby czy nadal rosną, to miejscowość może nazywać się Dąbrówka, Dębowa, gdzie sosny tam Sosnowiec, tam gdzie konie kuto - Konin. Nad rzeką ebola w Kongo odkryto nowo chorobę w 1990 roku - nazwano ją po prostu ebola. Przykładów jest wiele. Zawsze można poszukać, poszperać co oznaczało nazwisko, które mam, poczytać fakty z nim związane ale i również ze swoją miejscowością w której się mieszka.

Sword, pisałem w poście wyzej wiadomość związaną ze zgalszaniem postów na telefonie przeze mnie. Nie idzie.

androidplus,
Nauczycielka sprawdza listę klasy w ktorej jest bardzo duzo uczniow przychodzi pora na Laske.
- Laska
- Jestem - odpowiada uczennica.
- Gdzie ty jesteś, znów gdzieś się przesiadlas?
- Za Kioskiem siedzi. - odpowiada jeden z uczniów

Wczoraj Zawisza grała z Lechem - krzyczy jeden z uczniow, kibic z Poznania.
- I co? - pyta się Stasio.
- Zawisza przegrała.

Takie moje suchary niedosuszone.

Dla mnie ciekawym nazwiskiem byłoby: Antoni Poniatowski, Ignacy Złotkowski, Zygmunt Polański, Józef Frędrczak. Zagraniczne: Josh MCwaay, Ben Stephyn.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
(06.01.2015, 02:33)Swordancer napisał(a): Chciałbym mieć jakieś nietypowe nazwisko, które w kraju byłoby niepowtarzalne, brzmiało ciekawie, a mogłoby być stosowane jako prosta ksywka, coś osobliwego.

Really?! Wiesz, ile mam problemów z dokumentami zawsze? :P

Ja już mam nietypowe imię i nie-najpopularniejsze nazwisko. Jeszcze jakiś czas temu groziło mi zostanie 13. osobą w kraju o pewnym nazwisku, ale jakoś się wymigałam, na szczęście. :P
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Szcewyk :D? Dlaczego akurat takie :D?
  Odpowiedz